
Het VLIZ-jaarboek geeft een overzicht van de hoogtepunten van 2024 en blikt terug op de werking van het instituut ten dienste van het zeewetenschappelijk onderzoek, beleidsverantwoordelijken, de industrie, educatoren, en het brede publiek. Via performantie-indicatoren (KPI’s), impacttrajecten, heel wat cijfermateriaal, en verschillende oplijstingen tracht het VLIZ zo transparant als mogelijk te zijn over de algehele werking.
In het voorbije jaar, 2024, tekende het VLIZ opnieuw heel wat realisaties op. Zo ontving de InnovOcean Campus, de uitvalsbasis van het VLIZ, als eerste overheidsgebouw het label ‘A++ uitstekend toegankelijk’ van het Vlaams Expertisecentum voor Toegankelijkheid Inter. Met de oplevering van een nieuw kantoorgebouw en de renovatie van de historische bunker op de Halve Maansite, werd in 2024 de uitbreiding van het Marien Station Oostende volledig gefinaliseerd. Het Marien Station kreeg er in het aanpalende Visserijdok ook een wetenschapshaven bij die dienst doet als aanmeerplaats voor twee nieuwe zeegaande platformen van het VLIZ: de werkboot Abbé Mann en het oppervlaktevaartuig ‘USV Gobelijn’.
Nog in 2024 ondertekenden de Belgische Defensie en het VLIZ een formele raamovereenkomst om de lopende samenwerking tussen VLIZ en de Belgische Marine op te schalen. Dit initiatief benadrukt het engagement van Defensie om de samenwerking met civiele partners te versterken en de intentie van VLIZ om voluit de maatschappelijke valorisatie van mariene onderzoek na te streven.
Een andere mijlpaal voor de onderzoeksinstelling was het gradueren van de eerste cohorte van zes doctoraatsonderzoekers; een samenwerking tussen het VLIZ enerzijds en een of meerdere universiteiten en onderzoeksinstellingen anderzijds.
De overige VLIZ-realisaties van het voorbije jaar zijn de publicatie ‘Understanding the contribution of Flanders’ public marine data to society’ die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) uitbracht in samenwerking met o.a. het VLIZ; de 1000ste editie van de ‘library acquisitions’ e-mail, een wekelijkse nieuwsbrief met nieuwe aanwinsten uitgestuurd door de VLIZ-bibliotheek; de erkenning van De Zee als Goed Doel, de filantropiewerking van het VLIZ, als eerste Grant Making Facility wereldwijd ter ondersteuning van het Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling (2021-2030); en de derde editie van het Digital Ocean Forum (DOF2024) ondersteund door o.a. het VLIZ als ontwikkelaar van de kerninfrastructuur van de Europese Digitale Twin Ocean (EDITO).
Naast tien hoogtepunten, belicht het jaarboek drie trajecten waarbij de kennis en expertise van het VLIZ een belangrijke maatschappelijke of economische bijdrage heeft geleverd. Voor 2024 zijn dit de rol van het VLIZ in poolonderzoek, het geografische informatiesysteem Marine Regions, en de Sea Level Station Monitoring Facility, een gecentraliseerd platform voor real-time zeeniveaugegevens.
Zowel de Nederlandstalige als de Engelstalige versie van het jaarboek kan je raadplegen via de VLIZ-website.