Calling in our Corals: help mee onderwatergeluiden te herkennen

Calling in our Corals
Google Arts & Culture

Iedereen met 3 minuten tijd én een internetverbinding kan meehelpen met koraalonderzoekers, en zo koraalriffen over de hele wereld helpen te herstellen. Google Arts & Culture lanceert het unieke experiment 'Calling in our Corals', waar iedereen actief kan aan bijdragen. Laat je trainen door zeewetenschappers Steve en Mary om de geluiden van een koraalrif te leren herkennen, en help ze vervolgens hun talrijke geluidsopnames te identificeren. Zo kunnen ze de voortgang van het herstel van koraalriffen beter opvolgen, met beter getrainde artificiële intelligentie.

De mariene wetenschappers beschikken over honderden uren aan geluidsopnames die zijn gemaakt in beschermde zeegebieden over de hele wereld. Ze willen hiermee het succes van hun herstelwerkzaamheden opvolgen. Toch... ze hebben zelf niet genoeg tijd om al deze opnames te beluisteren.

En dit is waar u een verschil kan maken! In slechts drie minuten van jouw tijd kan jij de mariene biologen van de Universiteit van Bristol (UK) helpen bij het verwerken van hun bio-akoestische geluidopnames.
Luister naar een gezond koraalrif en vergelijk het met de geluiden van een ongezond rif. Train je oor om verschillende soorten knallen, getjirp en gekraak te herkennen. Klik telkens wanneer je het geluid van een vis denkt te horen op stukjes geluidsopnames van 30 seconden. Reis met dit Google-experiment virtueel naar verschillende locaties over de hele wereld en word een echte burgerwetenschapper! Samen werk je zo mee aan een belangrijke studie voor het beschermen van de oceaan.

VLIZ-onderzoekers Clea Parcerisas en Elisabeth Debusschere droegen bij aan dit grootse Google-experiment door onderwatergeluidopnames en resultaten van hun onderzoek te voorzien (Broadband Acoustic Network dataset, 2021 - Flanders Marine Institute (VLIZ)).

Begin de training

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!