Europese culinaire wedstrijd Roellinger - bewust kiezen voor duurzame vis

Concours Olivier Roellinger call 2024
EthicOcean | Yannick Billioux

De culinaire competitie Olivier Roellinger daagt chefs en zaalpersoneel uit om te kiezen voor duurzame vis en hun klanten hierover correct te informeren. De wedstrijd staat open voor jonge chefs, studenten hotelschool, en zaalpersoneel in opleiding die willen bijdragen aan gezonde visstocks en het behoud van de oceaan. Kandidaten kunnen hun creaties indienen tot 8 januari 2024. Het VLIZ is partner in de wedstrijd en hoopt heel wat deelnemers uit België en Nederland te zien deelnemen!

De Concours Olivier Roellinger staat open voor jonge chef-koks (onder de 35) en studenten die een horeca-opleiding volgen in een Europees land. Geef door in welke categorie je wenst deel te nemen: als jong-professioneel, als chef in opleiding of als kelner in opleiding. Deelnemen kan in het Engels, Frans of Spaans.

Chefs en chefs in opleiding moeten twee recepten met duurzame vis en zeevruchten creëren, en zich voorbereiden op praktische tests en een mondelinge presentatie rond hun duurzame keuze. Kelners in opleiding dingen mee in een aparte wedstrijdcategorie. Naast vier praktische testen, moeten zij zich voorbereiden op een mondelinge presentatie rond de duurzame vis op het menu.
 
De brochure met de algemene voorstelling van de wedstrijd, de regels en prijzen vind je hier in het Nederlands, Engels, Frans of Spaans.

Geselecteerde kandidaten binnen de categorie 'professional chefs' komen voor de jury hun recepten bereiden en verdedigen in de Ferrandi Paris hotelschool op 14 mei 2024. Geselecteerde studenten uit Noord- en West-Europa presenteren hun vaardigheden en kennis in hotelschool Yvon Bourges in Dinard (Frankrijk) op 10 en 11 april 2024. Tijdens deze tweedaagse vinden ook de proeven plaats voor zaalpersoneel voor studenten uit gans Europa. Studenten keuken uit Zuid- en Oost-Europa doen hun testen op 30 april en 1 mei 2024 in hotelschool Le Monde in de Griekse hoofdstad Athene.

Heb je als jong horeca-professional interesse om deel te nemen aan dit grote avontuur? Neem dan vandaag nog contact op met hoofdorganisator Ethic Ocean (concours@ethic-ocean.org) voor het verkrijgen van instructies en registratieformulier.

De van oorsprong Franse culinaire competitie Olivier Roellinger wordt sinds 2016 op Europese schaal georganiseerd en staat open voor kandidaten uit alle Europese landen. Winnaars en ex-winnaars blijven deel uitmaken van de almaar groeiende ploeg van geëngageerde Europese chefs en seafood professionals, en worden echte ambassadeurs voor het behoud van de oceaan. Inspirerend! En misschien zit er terug een Belgische winnaar tussen?

Meer informatie (beelden, winnaars en prijzen) over deze en eerdere edities van de culinaire competitie Olivier Roellinger is te vinden op de website van Ethic Ocean en hun sociale mediakanalen.

Ethic Ocean (www.ethic-ocean.org) organiseert deze wedstrijd nu al voor het 14de jaar op rij. Zij krijgen daarbij de steun van de Franse vischef Olivier Roellinger en vele Europese partners. Zo ook het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in België. Het wedstrijdconcept is ondertussen ook al overgenomen in Canada, China en Japan.
 

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!