VLIZINE jrg. 18, nr. 11 (november 2017)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 18, nr. 11 (november 2017)

VLIZINE jrg. 18, nr. 11 (november 2017)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Voorstelling Langetermijnvisie Noordzee 2050
1.2. Save the Date: Workshop rond beheer van grensoverschrijdende kustduinen en zandstranden
1.3. Oproep voor abstracts VLIZ Marine Science Day 2018
1.4. Studie- en trefdag voor Kustgidsen

2. Publicaties
2.1. Documentaire Dolphin Mann
2.2. ‘Tot elke prijs’ van Doris Klausing: roman in de marge van Oostendse visserijgebeurtenis
2.3. EMODnet lanceert video over het data-opname portaal
2.4. De Grote Rede in een NIEUW jasje!

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. VLIZ werft aan: wetenschappelijk medewerker datacentrum
3.2. Postdoc-positie rond onderzoek naar paleoklimaat in Chileense fjorden
3.3. Twee openstaande vacatures bij Dienst Continentaal Plat van FOD Economie
3.4. ILVO Oostende zoek wetenschappelijk onderzoeker visserijbiologie
3.5. Call onderzoeksprojecten aquacultuur 2018
3.6. Oproep VLIZ Mariene Wetenschapsprijzen 2017

1.1. Voorstelling Langetermijnvisie Noordzee 2050
In december 2016 gaf staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer het startschot voor de ontwikkeling van een visietekst voor de Noordzee. Meer dan 100 stakeholders hebben gedurende 6 maanden intensief samengewerkt en bijgedragen aan de redactie van drie eindrapporten die hebben geleid tot de ontwikkeling van een langetermijnvisie voor het Belgisch deel van de Noordzee. Op 20 december 2017 wordt de visietekst gepresenteerd aan alle geïnteresseerde Noordzee-liefhebbers, watersporters, windmolenbouwers, vissers, zandontginners, natuurliefhebbers, baggeraars, kapiteins en andere zeevarenden, oceaangeletterden … De visietekst en het evenement worden mede mogelijk gemaakt in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen-Operationele Directie Natuurlijk Milieu (KBIN-OD Natuur) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Meer over het programma en hoe in te schrijven op de VLIZ-website:
Link: www.vliz.be/nl/event/2017-voorstelling-langetermijnvisie-noordzee-2050

[naar boven]

1.2. Save the Date: Workshop rond beheer van grensoverschrijdende kustduinen en zandstranden
Van 12 tot 14 juni 2018 wordt in Duinkerke (Frankrijk) een internationale workshop georganiseerd over het beheer en herstel van duinencomplexen en zandstranden. Dit in het kader van het LIFE+FLANDRE project waar het Vlaamse agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Université du Littoral Côte d’Opale in samenwerken.
Tijdens de workshop worden geslaagde voorbeelden van duinherstel bezocht, en kan er genetwerkt worden met collega’s om opportuniteiten voor verdere samenwerking te bespreken. Andere thema’s omvatten natuurgebaseerde oplossingen voor kustverdediging, het herstel van de connectiviteit tussen duingebieden, ecosysteemdiensten geleverd door duinen en zandstranden en zo veel meer.
Link: www.natuurenbos.be/FLANDRE-international-workshop

[naar boven]

1.3. Oproep voor abstracts VLIZ Marine Science Day 2018
De VLIZ Marine Science Day is een jaarlijkse niet te missen waarde geworden voor iedereen die begaan is met de zee- en kustwetenschappen in Vlaanderen en aangrenzende regio’s. Wil je je mariene onderzoek of activiteiten voorstellen op 21 maart 2018 in het MEC Staf Versluys center in Bredene? Stuur ons voor 14 januari een Engelstalig abstract en duid aan of je wil deelnemen aan de competitie van mondelinge en posterpresentaties, of liever een demo geeft. Mariene en maritieme bedrijven kunnen zichzelf voorstellen op het ‘Meet the Company’ evenement.
Alle informatie over het indienen van een abstract en voor registratie aan het evenement is terug te vinden op de website van de VLIZ Marine Science Day:
Link: www.vliz.be/vmsd/nl

[naar boven]

1.4. Studie- en trefdag voor Kustgidsen
Op zaterdag 9 december 2017 heten de Provincie West-Vlaanderen en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) alle gidsen welkom die actief zijn in de Vlaamse kuststreek. Een gevarieerde programma van lezingen, geleide wandelingen en bezoeken in de buurt zal hopelijk gesmaakt worden. Mensen die hun nieuwe product of project willen promoten naar de kustgidsen toe, mogen ook contact opnemen.
Plaats van gebeuren is het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist. Deelname is gratis, vooraf inschrijven is noodzakelijk (uiterlijk tegen 6 december). Meer over het programma en hoe in te schrijven via de link onderaan.
Heb je zelf een nieuw project, boek, onderzoek … dat je op 9 december wil promoten naar de kustgidsen toe door middel van een minipresentatie van 5 minuten? Stuur dan uiterlijk tegen 4 december je voorstel door naar weekvandezee@west-vlaanderen.be.
 
Link: www.vliz.be/nl/event/2017-studie-en-trefdag-voor-kustgidsen

[naar boven]

2.1. Documentaire Dolphin Mann
Deze documentaire brengt het levensverhaal van de Franse vrijduiker Jacques Mayol, die de grenzen van het menselijke lichaam en de menselijke geest opzocht. De film brengt zeldzaam archiefmateriaal vanaf de jaren ’50 samen met adembenemende hedendaagse onderwaterbeelden. Vanaf 5 december 2017 in de bioscoop in Vlaanderen en Brussel. Aan de release wordt een fotowedstrijd gekoppeld.
Bekijk alvast de teaser en enkele indrukwekkende 360°clips die je - met of zonder VR bril - een ware onderwaterervaring bezorgen. Dolphin Man wordt uitgebracht door Docpoppies van Flanders Doc en Moving Docs.

Wil je meedingen met de fotowedstrijd en een duikervaring winnen in Oost-Attica (Griekenland)? Plaats dan voor 31 december 2017 je mooiste foto in/aan zee, rivier, meer... via Facebook op de wedstrijdpagina met de hashtags #MyBlueEurope en #dolphinmanfilm.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=H79wpR_N-9M

[naar boven]

2.2. ‘Tot elke prijs’ van Doris Klausing: roman in de marge van Oostendse visserijgebeurtenis
Voor haar nieuwste historische roman ‘Tot elke prijs’ heeft Doris Klausing zich laten inspireren door de Oostendse vissersopstand uit 1887.
In de schaduw van de Belle Epoque en het opkomende mondaine toerisme leefden de Oostendse vissers in armzalige omstandigheden. Snelle door stoom aangedreven vissersschepen vervingen de traditionele visserij met zeilschepen. Grote reders mijnden ‘Engelse vis’ tegen dumpingprijzen. De Oostendse vissers kwamen in opstand: vijf doden en acht zwaargewonden was de trieste tol van twee dagen verzet. In de roman beschrijft Doris Klausing hoe een vissersvrouw in de marge van die opstand haar strijd levert om haar gezin veilig door die bewogen periode te loodsen terwijl de adel, bourgeoisie, kunstenaars … hun liederlijke leven voortzetten.
Het boek werd op 7 november voorgesteld op het VLIZ. Het telt 205 bladzijden en is te koop (19,99 Euro) in de betere boekhandel of online te bestellen bij de uitgeverij Zorro (www.zorrobooks.be).
In het kader van de 130-jarige herdenking van de Oostendse vissersopstand en de uitgave van de roman, worden in november en december een aantal randactiviteiten georganiseerd in Oostende. Zo was er de sessie op de studiedag Vissen in het Verleden 2017 en het project ‘Tot elke prijs’ van de stad Oostende met een vertelling, koorproductie en expo.
Link: www.zorrobooks.be/Pages/Boek.php?ISBN=9789461680587

[naar boven]

2.3. EMODnet lanceert video over het data-opname portaal
Het Europese Mariene Observatie- en datanetwerk (EMODnet) lanceert de video "Wake up your data". De video geeft een overzicht van het data-opname portaal en beschrijft hoe overheden, de industrie, NGO's, wetenschappers en academici hun datasets onderdeel kunnen maken van een groter geheel.
EMODnet bestaat uit meer dan 160 organisaties die samenwerken om mariene data, producten en metadata te verzamelen, harmoniseren en beschikbaar te maken voor een groot publiek en private gebruikers. Het data-opname portaal (www.emodnet-ingestion.eu) maakt het voor datamanagers makkelijker om hun mariene data op te nemen voor verdere verwerking, open-access publicatie en bijdrage aan maatschappelijke toepassingen. De nieuwe video (gemaakt door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) belicht het data-opname portaal en toont hoe gebruikers hun verzamelde data van onder het stof kunnen halen en hergebruiken.
Link: youtu.be/p3vwngxyXuo

[naar boven]

2.4. De Grote Rede in een NIEUW jasje!
Het informatieblad over kust en zee, uitgegeven door het VLIZ in samenwerking met een uitgebreide redactie van professionals, onderging een grondige restyling. Bovendien kan je De Grote Rede vanaf nu ook op smartphone en tablet vlot consulteren. Meer dan ooit hét tijdschrift over zee en kust!
Link: http://www.vliz.be/groterede/magazine/46#de-grote-rede

[naar boven]

3.1. VLIZ werft aan: wetenschappelijk medewerker datacentrum
VLIZ zoekt een enthousiaste master in de wetenschappen die mee zal instaan voor diverse taken binnen het VLIZ datacentrum: o.a. het verder uitbouwen van het EMODnet centraal portaal, ondersteunende databanken en informatiesystemen, het ontsluiten van data en dataproducten, het organiseren van vergaderingen en workshops, en het mee instaan voor de communicatie, netwerking en rapportage.
Bezorg ons uw sollicitatiebrief met curriculum vitae ten laatste op 15 december 2017.
Link: www.vliz.be/nl/vacature/2017-11-29-vliz-werft-aan-wetenschappelijk-medewerker-datacentrum

[naar boven]

3.2. Postdoc-positie rond onderzoek naar paleoklimaat in Chileense fjorden
Het Renard Center of Marine Geology van de Universiteit Gent is op zoek naar een post-doc expert in sedimentologie en sediment geochemie voor het mee uitbouwen van onderzoek naar het paleoklimaat en -omgeving in fjorden in Patagonia, Chili. Solliciteren kan tot 15 februari 2018.
Link: http://users.ugent.be/~sebertra/Postdoctoral_position_UGent_-_fjord_sedimentologist.pdf

[naar boven]

3.3. Twee openstaande vacatures bij Dienst Continentaal Plat van FOD Economie
De Dienst Continentaal Plat van de federale overheidsdienst Economie is verantwoordelijk voor de zand- en grindontginning in het Belgische deel van de Noordzee. Momenteel zijn er twee vacatures vacant. Let wel, met een zeer nabije deadline!
Zo is er een positie voor een extra algemeen medewerker (solliciteren t.e.m. 1 december) en een positie voor een analist (solliciteren t.e.m. 6 december). Meer informatie is te bekomen bij Koen Degrendele: +32-(0)2-277 84 11 - koen.degrendele@economie.fgov.be.

[naar boven]

3.4. ILVO Oostende zoek wetenschappelijk onderzoeker visserijbiologie
De Oostendse afdeling van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) werft een wetenschappelijk attaché aan voor onderzoek naar de aanlandingsplicht en overleving van teruggooide vis. Dit onderzoek moet uiteindelijk leiden tot concrete adviezen voor het Vlaamse en Europese beleid.
Solliciteren kan tot en met donderdag 14 december 2017.
Link: www.ilvo.vlaanderen.be/language/nl-BE/NL/Werken-bij-ILVO/Wetenschappelijk-onderzoeker-visserijbiologie.aspx

[naar boven]

3.5. Call onderzoeksprojecten aquacultuur 2018
Het Departement Landbouw en Visserij lanceert, in samenwerking met het Vlaams Aquacultuurplatform, een oproep naar onderzoeksprojecten rond aquacultuur die kaderen in het Vlaams luik van het Nationaal Strategisch Plan voor Aquacultuur. De oproep wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij EFMZV, Unieprioriteit 2. Aanvragen moeten aangeleverd worden tegen ten laatste 31 maart 2018.
Lees er alles over op de website van het Vlaams Aquacultuurplatform:
Link: www.aquacultuurvlaanderen.be/call-onderzoeksprojecten-aquacultuur-2018

[naar boven]

3.6. Oproep VLIZ Mariene Wetenschapsprijzen 2017
Zoals elk jaar organiseert het Vlaams Instituut voor de Zee een aantal wetenschappelijke prijzen voor veelbelovende mariene studenten. Ontdek voor dewelke jij in aanmerking komt!
Zo is er opnieuw een VLIZ Communicatie Award 2018, een North Sea Award en twee VLIZ Master Thesis Awards. Nieuw dit jaar is de VLIZ Bachelor Thesis Award voor studenten van een professionele of academische BSc opleiding, die een bachelorproef maakten rond een zeegebonden onderwerp.
Alle vijf de prijzen zullen uitgereikt worden op woensdag 21 maart 2018 ter gelegenheid van de VLIZ Marine Science Day in MEC Staf Versluys, Kapelstraat 76, 8450 Bredene.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5176

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2017 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!