VLIZINE jrg. 19, nr. 2 (februari 2018)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 19, nr. 2 (februari 2018)

VLIZINE jrg. 19, nr. 2 (februari 2018)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. De Grote Schelpenteldag rekent op je hulp
1.2. Marine Science meets Maritime Industry 2018: oproep tot innovatieve ideeën
1.3. Oceans Past VII Conference 2018 in Bremerhaven
1.4. Littoral 2018 Leeuwarden: green coasts, clean seas & blue growth
1.5. Jonge mariene wetenschappers leren werken op raakvlak wetenschap-beleid-maatschappij
1.6. Boeiend programma van de VLIZ Marine Science Day 2018 bekend
1.7. NIOZ organiseert summer school voor mariene masterstudenten
1.8. Internationale workshop rond bescherming duinen en stranden: call for abstracts
1.9. Geologie in the picture: hoe communiceren rond grote natuurrampen
1.10. Schrijf je in voor een cursus aquacultuur

2. Publicaties
2.1. Hoe de mariene wetenschap de VN2030 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen kan ondersteunen
2.2. Marine Regions lanceert update register wereldwijde maritieme grenzen en namen

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. VLIZ zoekt jobstudenten voor onthaalfunctie expositie in Brugge (april-juni 2018)
3.2. VLIZ zoekt jobstudenten voor zomer 2018
3.3. Post-doc Universiteit Luik: het mariene milieu voorspellen met numerieke modellering
3.4. VLIZ zoekt een wetenschappelijk medewerker GIS-gerelateerde databanken

4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. Winnaars van de VLIZ-Awards 2017 bekend gemaakt
4.2. VLIZ lanceert eigen onderzoeksstrategie

5. Varia
5.1. De Open Sea Lab hackathon gemist? Bekijk de aftermovie

1.1. De Grote Schelpenteldag rekent op je hulp
Word marien wetenschapper voor één dag. Kom op zaterdag 17 maart 2018 naar een van de tien deelnemende Belgische kustgemeenten. Verzamel volgens de standaard methodiek honderd schelpen, breng ze op naam en help zo de diversiteit in kaart te brengen.
De aangespoelde schelpen op het Noordzeestrand zeggen immers heel veel over klimaatverandering en menselijke activiteiten op zee. De experts rekenen op jouw hulp en vertellen je die dag alles wat je wil weten over schelpen. Noteer 17 maart 2018 in je agenda en schrijf je in op www.iedereenwetenschapper.be. Geef in het invulformulier door welk tijdstip en welke locatie je verkiest. 
De Grote Schelpenteldag is een initatief van Eos, het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Natuurpunt en Kusterfgoed. Het project werd gerealiseerd met steun van Elia en BePlanet.
Link: www.vliz.be/nl/event/2018-grote-schelpenteldag

[naar boven]

1.2. Marine Science meets Maritime Industry 2018: oproep tot innovatieve ideeën
Naar jaarlijkse gewoonte organiseren het VLIZ en Flanders’ Maritime Cluster (FMC) het event Marine Science meets Maritime Industry. Het is specifiek bedoeld om managers en business developers van Belgische maritieme bedrijven samen te brengen met wetenschappers actief in het mariene/maritieme onderzoek. Voor de editie van donderdag 24 mei 2018 zijn we op zoek naar sprekers die hun ervaringen rond samenwerking en innovatie kort en krachtig willen delen en interessante tips kunnen meegeven.
Heb je ervaring met innovatie en heb al samengewerkt met andere organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten of processen? Of was je als kennisinstelling of bedrijf actief betrokken in een technologietransferproject of bij het herdenken van een bestaande oplossing?
Aarzel dan niet en zet je bedrijf/kennisinstelling extra in de kijker. Stel je kandidaat en maak kans te worden uitgenodigd voor een pitch-presentatie op ‘Marine Science meets Maritime Industry’ 2018 op 24 mei.
Inschrijven kan tot en met 13 maart 2018 via deze link. Begin april laten we je weten of je bij de gelukkige geselecteerden hoort.

[naar boven]

1.3. Oceans Past VII Conference 2018 in Bremerhaven
Dat kennis over het verleden van vitaal belang is voor het ontwikkelen van een toekomstvisie, is geen onbekend gegeven. Ook voor het mariene beleid en beheer is het nuttig én nodig om meer kennis te verwerven over de historische impact van de mens op mariene en kustecosystemen doorheen de tijd. De Ocean Past VII conferentie - van 22 tot 26 oktober in Bremerhaven - wil een multidisciplinaire pool van mariene historische ecologen en milieugeschiedkundigen samenbrengen met beleidmakers en beheerders van kust, zeeën en oceaan.
De oceaan en kustwateren veranderen, al dan niet door menselijke interactie met het ecosysteem. Soms gaan deze veranderingen snel, soms spelen ze zich af over decennia, eeuwen of millennia. Het begrijpen, kwantificeren en voorspellen van de interactie mens-oceaan/zee vereist onderzoek naar onze consumptie, transport, ontginning en vervuiling, evenals onze waarden en bestuurssystemen.
De Ocean Past VII conferentie is bedoeld om de multidisciplinaire kennispool in de marien historische ecologie en milieugeschiedenis bijeen te brengen, en om mariene beleidmakers en beheerders in het huidige Antropoceen te informeren over het verleden. De conference verwelkomt onderzoekers, zee- en kustmanagers en beleidmakers, en studenten uit diverse disciplines.
Momenteel loopt de call for papers voor presentaties en posters (deadline 31 maart). Mensen die speciale sessies, mini-symposia, exposities of filmvertoningen willen organiseren in de schoot van de conferentie, kunnen ook contact opnemen met het conferentiesecretariaat.
Het Alfred Wegener Institute Helmholtz Centre for Polar and Marine Research (AWI) organiseert  de Ocean Past VII conferentie in het maritiem museum in Bremerhaven van 22 tot 26 oktober 2018. Het event is een co-organisatie met Trinity College Dublin, Deutsches Schiffahrts Museum, De International Council for the Exploration of the Sea (ICES), het Ocean Past Initiative en het Ocean Past Platform. In deze laatste is het Vlaams Instituut voor de Zee nauw betrokken.
Link: www.awi.de/OPP7

[naar boven]

1.4. Littoral 2018 Leeuwarden: green coasts, clean seas & blue growth
Ondertussen zijn de Littoral-conferenties een gevestigde waarde voor kustzonebeheerders en kustwetenschappers. Van 22 tot 26 oktober gaat de 2018-editie door in Leeuwarden in het noorden van Nederland. Het event wordt er gehost door de Van Hall-Larenstein Universiteit.
Littoral 2018 biedt een platform voor wetenschappers van diverse disciplines, beleidsmakers en adviseurs, en praktijkmensen om actuele en toekomstige vraagstukken die van belang zijn voor kuststreken te onderzoeken. Centrale thema’s van Littoral 2018 zijn: natuurlijke en robuuste kusten (green coasts), de bescherming van het mariene milieu (clean seas), en duurzame ontwikkeling van kust en zee (blue growth). Er worden voor de deelnemers tevens interessante excursies voorzien in de delta en het kustgebied rond Leeuwarden - in 2018 tevens Europese culturele hoofdstad. Alle informatie rond deelnemen en inschrijven is te vinden op de conferentiewebsite:
Link: www.vhluniversity.com/about-vhl/littoral-2018.aspx

[naar boven]

1.5. Jonge mariene wetenschappers leren werken op raakvlak wetenschap-beleid-maatschappij
Het IMBeR-project (Future Earth Integrated Marine Biosphere Research) organiseert van 17 tot 20 juni in Kroatië een workshop voor Europese jonge mariene wetenschappers (pHD’s en post-docs uit eender welke discipline). Met een internationaal team van lesgevers, afkomstig uit Australië, Zweden, Verenigd Koninkrijk en Kroatië, is het doel deze wetenschappers al vroeg in hun loopbaan de nodige praktische kennis mee te geven die nodig is om effectiever te werken op de grens van wetenschap-beleid-maatschappij.
Details over de workshop en hoe in te schrijven zijn te vinden in onderstaande flyer. Inschrijven kan nog tot 5 maart. IMBeR voorziet in enkele beurzen om de kosten te beperken.
Link: www.imber.info/events/early-career-network/building-the-capacity-of-eu-early-career-marine-researchers-to-operate-effectively-at-the-science-policy-society-interface

[naar boven]

1.6. Boeiend programma van de VLIZ Marine Science Day 2018 bekend
De VLIZ Marine Science Day is ondertussen een jaarlijks terugkerend, en niet te missen waarde geworden voor iedereen begaan met de zee- en kustwetenschappen in Vlaanderen en aangrenzende regio’s. Op woensdag 21 maart verwelkomen we jullie dan ook graag in het MEC Staf Versluys in Bredene voor een boeiend programma vol met presentaties en demo’s rond het nieuwste onderzoek en initiatieven. Nu inschrijven!
Ondertussen zijn alle details van het programma bekend en beschikbaar gemaakt via de website van de #VMSD18. Naast 20 pitch-presentaties door jonge mariene wetenschappers en 5 door post-docs uit de meest diverse onderzoekdisciplines, staat een uitgebreide postersessie op het programma. Het publiek kan terug mee kiezen voor de beste spreker en poster. De koffie- en lunchpauzes bieden de kans tot het bezoeken van de demo-stands door mariene bedrijven en wetenschappelijke instellingen, en te netwerken met de andere deelnemers.
Als keynotespreker in de voormiddag verwelkomen we Veerle Huvenne, een Vlaams wetenschapper actief in een topinstelling in het buitenland (National Oceanography Center, Southampton). Ze zal het hebben over haar multidisciplinaire onderzoek en nieuwste ontdekkingen in de diepzee met hoogtechnologische mariene robotica.
De plenaire namiddagsessie van de VLIZ Marine Science Day leek ons ook het ideale moment om de zopas gelanceerde VLIZ-onderzoeksstrategie in detail voor te stellen aan de brede Vlaamse mariene onderzoeksgemeenschap.  Ook krijgen alle laureaten van de VLIZ-awards het podium om hun in de prijzen gevallen onderzoek toe te lichten. 
Ben je overtuigd dat je er bij moet zijn? Inschrijven voor de VLIZ Marine Science Day kan via het online inschrijvingsformulier.
 
Link: www.vliz.be/vmsd/nl/

[naar boven]

1.7. NIOZ organiseert summer school voor mariene masterstudenten
Heb je er altijd al van gedroomd om in de voetsporen te treden van Jacques Cousteau? Ben je gefascineerd door de diepzee, een wereld waarvan we minder kennen dan van de Melkweg? Of wil je meer weten over het leven in een modderig intergetijdengebied? Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) organiseert van 1 to 13 juli 2018 een Marine Masters Summer Course die inzichten biedt in het hedendaagse mariene onderzoek.
Deze inleidende, multidisciplinaire cursus gaat door in het NIOZ op het Waddeneiland Texel, met de westelijke Waddenzee als onderzoeksgebied van dienst. De cursus behandelt fysica, chemie, biologie en geologie als de pijlers van de oceanografie en biedt praktische ervaring in het mariene onderzoek. De cursus is open voor Nederlandse en internationale masterstudenten in een oceanografische of verwante opleiding. Registreren voor de cursus kan tot 1 april 2018 via:
 
Link: www.nioz.nl/en/education/summer-course

[naar boven]

1.8. Internationale workshop rond bescherming duinen en stranden: call for abstracts
Van 12 tot 14 juni 2018 wordt in Duinkerke een internationale workshop georganiseerd rond het beheer en herstel van grensoverschrijdende kustduinencomplexen en zandstranden. Doe je zelf onderzoek rond duinen of stranden of werk je in het beheer en behoud ervan, hier of elders? Stuur dan vóór 15 maart een abstract in voor één van de thematische sessies.
De workshop wordt georganiseerd door het Vlaams agentschap voor Natuur en Bos en de Université du Littoral Côte d’Opale in het kader van het LIFE+FLANDRE project, dat draait rond de bescherming en het beheer van het grensoverschrijdend kustduinencomplex tussen Duinkerke en Westende.
Het driedaagse event van 12-14 juni wil ook breder kijken, zowel wat betreft regio als wat betreft thema's. Zo komen er een zestal thema’s aan bod, gaande van de impact van klimaatwijziging, over het herstel van de connectiviteit, beheerplanning en -monitoring, tot de ecosysteemdiensten van kustduinen en zandstranden.
Abstracts kunnen worden ingediend voor één van de zes parallelle sessies of postersessie. Dit moet gebeuren voor 15 maart. In de onderstaande link vind je alle informatie over hoe dat moet gebeuren.
Link: www.bosplus.be/l/nl/mailing2/archiveview/204/urn:uuid:0b17af75-3d7b-44d9-a295-f33445a8f163

[naar boven]

1.9. Geologie in the picture: hoe communiceren rond grote natuurrampen
Op 27 maart 2018 organiseert het Renard Center for Marine Geology (RCMG) van de Universiteit Gent een interessante publieke avondlezing door Prof. dr. Iain Stewart: “Between a rock and a hard place, communicating geological hazards tot he public”. Iain Stewart is bij het brede publiek vooral bekend als presentator van BBC-programma’s over aardbevingen, tsunami’s en andere geologische natuurrampen. Onderwerpen waar hij zich ook op richt in zijn onderzoek aan de University of Plymouth.
Iain Stewart wordt door sommigen beschreven als 'rockster' van de geologie en is vooral bekend bij het brede publiek als presentator van een aantal wetenschappelijke programma's voor de BBC, zoals 'Journeys into the Ring of Fire (2006)', Earth: The Power of the Planet (2007), Hoe een planeet te laten groeien (2012), Rise of the Continents (2013) ...
Maar bovenal is Iain Stewart professor in Geoscience Communication aan de University of Plymouth. Zijn voornaamste onderzoekinteresses liggen in het brede gebied van geologische gevaren en natuurrampen, met name bij het identificeren van grote aardbevingen, tsunami's en vulkaanuitbarstingen in het Middellandse Zeegebied. Hij is ook gespecialiseerd in het effect van geologie op de cultuur en religie in de geschiedenis van de wereld.
De lezing gaat door op dinsdag 27 maart in de Aula UGent in de Volderstraat 9, Gent tussen 19:00 en 20:30. Inschrijven is toegankelijk voor iedereen en bedoeld voor een breed publiek (geologen en niet-geologen, personeelsleden, studenten, alumni, familie en vrienden, jong en oud). Toegang is gratis, maar er wordt wel gevraagd vooraf in te schrijven via het online inschrijvingsformulier.
Link: https://webappsx.ugent.be/eventManager/events/IainStewart

[naar boven]

1.10. Schrijf je in voor een cursus aquacultuur
De vraag naar visproducten stijgt, maar Vlaanderen telt slechts een handvol kwekers binnen de aquacultuursector. Hogeschool Odisee start op 27 februari een nieuwe cursus aquacultuur om (startende) ondernemers te ondersteunen en stimuleren.
De onderzoeksgroep Aqua-ERF (Aquaculture Education and Research Facility) van Odisee organiseert met de steun van het Interreg-project Aquavlan2 een nieuwe cursus 'aquacultuur specialisatie'. Zowel studenten als professionele geïnteresseerden in aquacultuur zijn welkom. Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. De cursus is zeer praktijkgericht en focust op het ontwerp van het kweeksysteem en de bedrijfsvoering. De opleiding gaat door op Campus Waas van Odisee in Sint-Niklaas en start op 27 februari 2018 (10 lessen, wekelijks dinsdagavond van 17-20u).
Link: http://aqua-erf.be/Aqua-ERF/?q=node/64

[naar boven]

2.1. Hoe de mariene wetenschap de VN2030 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen kan ondersteunen
Op woensdag 6 december organiseerde de European Marine Board (EMB) zijn 6de EMB Forum. Meer dan 150 deelnemers (wetenschappers, academici, economisten, juristen, beleidmakers en beheerders, industrie en ngo’s) brainstormden er over de rol die de marien wetenschappelijke gemeenschap kan spelen in het uitvoeren van de VN2030 Agenda en het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Men was het erover eens dat enkel de best beschikbare mariene wetenschap en data de basis moeten verschaffen aan het maatschappelijk debat rond het bestuur van de zeeën en oceaan. Meer integratie en betrokkenheid van burgers bij de wetenschap, oceaangeletterdheid en opleidingen zijn eveneens belangrijk om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te ondersteunen.
De European Marine Board, een verbond van Europese wetenschappelijke instellingen en wetenschapfinancierende organisaties, wil er alles aan doen om te helpen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te bereiken en legt zichzelf een 8-tal top-engagementen op. Hun sterke en gebalde boodschap kan worden nagelezen in de 6th EMB Forum Message. De proceedings, een meer uitgebreide rapportage van het EMB 6de Forum is te downloaden via de website van de European Marine Board.
Link: http://marineboard.eu/sites/marineboard.eu/files/public/EMB%206th%20Forum/EMB_6th_Forum_Message.pdf

[naar boven]

2.2. Marine Regions lanceert update register wereldwijde maritieme grenzen en namen
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) investeert ondertussen al meer dan 10 jaar in een open source systeem voor het beschikbaar maken van maritieme grenzen en namen van onderwaterlocaties wereldwijd: MarineRegions.org. De download van shapefiles (polygonen of polylijnen) en checklijsten van maritieme en onderwaterlocaties is vrij voor academische en educatieve gebruikers*. In de nieuwste versie van Marine Regions (v10) werden nieuwe verdragen toegevoegd en de ons bekende geschillen uit de eerdere versie aangepakt.
De downloadbare polygonen in MarineRegions.org omvatten Exclusieve Economische Zones (EEZ), 12- en 14-nautische mijlzones, binnenwateren en archipelagische wateren. De dataset van polylijnen bestaat uit verdrags-, mediaan- en verbindingslijnen. Alle verschillende attributen en hun respectieve bronnen zijn gedocumenteerd in de attributen van de shapefile.
Naast shapefiles vind je in Marine Regions ook vele checklijsten van maritieme geografische objecten, zoals o.a. alle mariene Natura2000-gebieden en mariene UNESCO-werelderfgoedsites, de onderwaterlocaties beschreven door GEBCO (General Bathymetric Chart of the Oceans), de zeegebieden geïdentificeerd door de International Hydrographic Organization (IHO) enz.
Onder de meer dan 280.000 unieke bezoekers van de website MarineRegions.org rekenen we onderzoekers en het onderwijs, de maritieme industrie, het maatschappelijk middenveld, mariene managers en regionale besturen.
Ga zelf ook aan de slag en ontdek de veelheid aan shapefiles en checklijsten!
* Marine Regions is ontwikkeld voor gebruikers uit het wetenschappelijke, educatieve en onderzoeksveld. Voor deze gebruikers vallen de producten van Marine Regions onder een Creative Commons-licentie (CC-BY-NC-SA). Marine Regions is niet bedoeld om te worden ingezet voor juridische, economische (in de zin van exploratie van natuurlijke hulpbronnen) of navigatiedoeleinden.
Link: www.vliz.be/sites/vliz.be/files/public/marineregions_mailing/template.html

[naar boven]

3.1. VLIZ zoekt jobstudenten voor onthaalfunctie expositie in Brugge (april-juni 2018)
Het Vlaams Instituut voor de Zee rekruteert voor de maanden april, mei en juni 2018 meerdere jobstudenten die kunnen instaan voor toezicht en onthaal tijdens de expositie ‘1914-18, De Slag om de Noordzee’ in het Provinciaal Hof in Brugge. Geïnteresseerden kunnen vóór 29 maart hun curriculum vitae doorsturen, samen met een motivatiebrief en voorkeur voor periode.
Het VLIZ wil meerdere jobstudenten inzetten tijdens de maanden april, mei en juni 2018 voor het uitvoeren van toezicht- en onthaalfuncties tijdens de expositie ‘1914-’18, de Slag om de Noordzee’. Werkplek is het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge.
We zoeken jobstudenten die ofwel een volle maand inzetbaar zijn tijdens de openingsuren van de expo (9:00-12:00 en 13:00-18:00, zon- en feestdagen gesloten), of minimum inzetbaar zijn tijdens twee vaste dagen per week gedurende een periode van twee maanden. 
Als student maak je deel uit een unieke expo die de ‘groote oorlog’ op zee belicht: van de gevreesde duikbotenoorlog die georkestreerd werd vanuit Brugge, tot de tegenreactie met de Britse nachtelijke raids op Zeebrugge en Oostende. De expo vindt bovendien plaats op een bijzondere locatie: het Provinciaal Hof was het toenmalig hoofdkwartier van de Duitse marine tijdens WO I. De tentoonstelling is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee en Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met het War Heritage Institute, Westtoer, Stad Brugge en de Provincie West-Vlaanderen. Meer informatie over de expo.
Tot de taken van de jobstudenten behoren toezicht en onthaal van de bezoekers, de verkoop van tickets en brochures, het bijhouden van het aantal bezoekers, het verrichten van ticketcontrole en het verstrekken van basisinformatie. Het VLIZ biedt kandidaten aangename werkomstandigheden en een passende verloning, en de kans deel uit te maken van deze unieke tentoonstelling. Van de geïnteresseerden wordt publieksgerichtheid, een open en dynamische ingesteldheid, en een grote zin voor kwaliteit verwacht. Kennis van een of meerdere vreemde talen is een meerwaarde. Geïnteresseerden kunnen vóór 29 maart hun curriculum vitae doorsturen, samen met een motivatiebrief en een voorkeur voor periode en/of dagen van inzetbaarheid. Sollicitaties mogen gericht worden aan Wim De Winter, wetenschappelijk medewerker en verantwoordelijk voor de coördinatie van deze expositie bij het VLIZ: wim.dewinter@vliz.be.
 

[naar boven]

3.2. VLIZ zoekt jobstudenten voor zomer 2018
VLIZ rekruteert meerdere jobstudenten voor de maanden juli, augustus of september 2018. Geïnteresseerden kunnen vóór 16 april 2018 hun curriculum vitae doorsturen, samen met een motivatiebrief en eventuele voorkeur voor periode, uit te voeren activiteit of afdeling.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5274

[naar boven]

3.3. Post-doc Universiteit Luik: het mariene milieu voorspellen met numerieke modellering
Bij de onderzoeksgroep Modelling for Aquatic Systems (MAST) van de Universiteit van Luik (ULiege) is een postdoc beschikbaar voor de duur van twee jaar in het kader van de Europese Copernicus Marine Environment Monitoring Service (CMEMS).
De CMEMS-service biedt dagelijkse state-of-the-art analyses en prognoses over de toestand van de oceaan door informatie uit satelliet- en in situ waarnemingen te combineren met numerieke oceaanmodellen. Deze voorspellingen worden gratis beschikbaar gesteld voor een brede gemeenschap van gebruikers. De MAST-onderzoeksgroep participeert specifiek in het mariene voorspellingscentrum voor de Zwarte Zee (BS-MFC) in het domein van de biogeochemie. Meer informatie over de vacature is beschikbaar via de onderstaande link.
Link: http://labos.ulg.ac.be/mast/wp-content/uploads/sites/37/2018/02/Job-Offer-in-marine-forecasting.pdf

[naar boven]

3.4. VLIZ zoekt een wetenschappelijk medewerker GIS-gerelateerde databanken
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zoekt een nieuwe wetenschappelijk medewerker die vooral zal bijdragen aan de uitbouw van mariene GIS-gerelateerde databanken en meewerken aan de dienstverlening naar diverse nationale en internationale gebruikers en wetenschappers toe. Solliciteren voor deze functie kan t.e.m. 13 maart 2018.
Link: www.vliz.be/nl/vacature/2018-02-13-vliz-werft-aan-wetenschappelijk-medewerker-datacentrum

[naar boven]

4.1. Winnaars van de VLIZ-Awards 2017 bekend gemaakt
Jaarlijks bekroont het VLIZ het werk van verdienstelijke mariene onderzoekers. Hiermee willen we hen aanmoedigen om ook in de toekomst kwaliteitsvolle wetenschappelijke bijdragen te blijven leveren en het zeewetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen en in de Noordzee te bevorderen. De winnaars van de North Sea Award en de Thesis Awards editie 2017 zijn zonet bekend gemaakt. Op de VLIZ Marine Science Day van 21 maart 2018 zullen ze hun prijs in ontvangst mogen nemen.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5270

[naar boven]

4.2. VLIZ lanceert eigen onderzoeksstrategie
Sinds 2017 is het VLIZ gemandateerd om onderzoek te initiëren en uit te voeren, ten dienste van, in samenwerking met of complementair aan de Vlaamse en internationale Mariene Onderzoeksgroepen. Om het mariene onderzoek te organiseren richtte het VLIZ het afgelopen jaar een nieuwe afdeling Onderzoek op die nu zijn onderzoeksstrategie voorstelt. Door middel van deze onderzoeksstrategie streeft het VLIZ ernaar om de Vlaamse mariene onderzoeksgemeenschap te versterken en bij te dragen tot haar missie: het versterken van de mariene kennisopbouw en de excellentie van het marien onderzoek in Vlaanderen
De onderzoeksstrategie beschrijft de onderzoeksthema’s waar het VLIZ actief op wil inzetten en communiceert transparant over de onderzoeksambities van het VLIZ. De implementatie van de onderzoeksactiviteiten in concrete projecten zal worden uitgewerkt in jaarlijkse werkplannen/onderzoeksagenda’s. Onderzoek door VLIZ heeft tot doel een toegevoegde waarde te creëren in het Belgische mariene onderzoekslandschap door multidisciplinaire onderzoeksactiviteiten. Het onderzoek is gestructureerd in zes grote thema’s: Ocean Services in a Changing Ocean, Ocean Past, Ocean Observation, The Ocean and Human Health, Policy driven and Responsive Mode Research en Blue Sky Research. Alle thema’s laten een multidisciplinaire aanpak van zowel fundamenteel als toegepast onderzoek toe. Daarnaast zullen de kernactiviteiten van het VLIZ ter ondersteuning van marien onderzoek aan Vlaamse universiteiten en kennisinstellingen gewoon worden voortgezet.
De onderzoeksstrategie is terug te vinden op de VLIZ-website en zal worden toegelicht op de VLIZ Marine Science Day op 21 maart te Bredene.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5261

[naar boven]

5.1. De Open Sea Lab hackathon gemist? Bekijk de aftermovie
Van 15 tot en met 17 november 2017 vond in de Startup Village te Antwerpen de allereerste Open Sea Lab hackathon en bootcamp plaats. Het evenement werd georganiseerd door EMODnet, samen met de O&O- en innovatiehub IMEC en het VLIZ. Zeven internationale teams namen deel aan deze wedstrijd. Ze werden uitgedaagd om het potentieel te ontdekken van de open data binnen het EMODnet-aanbod (European Marine Observation and Data Network). Ze ontwikkelden innovatieve toepassingen bruikbaar voor burgers en bedrijven actief in de blauwe economie. Ontdek hoe bruisend en creatief het er tijdens deze driedaagse aan toe ging!
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5264

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2018 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!