VLIZINE jrg. 21, nr. 2 (februari 2020)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 21, nr. 2 (februari 2020)

VLIZINE jrg. 21, nr. 2 (februari 2020)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Grote Schelpenteldag 2020 onderzoekt effect winterstormen op strandschelpen
1.2. Café de Zee: Duinen voor de dijk: méér of minder zand
1.3. Interactie tussen menselijke gezondheid en de Oceaan in een veranderende wereld – symposium in Monaco
1.4. Feesteditie VLIZ Marine Science Day 2020 - registratie nu open
1.5. NIOZ organiseert summer school voor mariene masterstudenten
1.6. Tweede Empowering Biodiversity Research conferentie in Tervuren

2. Publicaties
2.1. De blauwe economie in de EU: een stand van zaken

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. Nieuwe onderzoeksopportuniteiten rond aquatische polluenten en ziekteverwekkers
3.2. VLIZ werft aan: Blue Innovation Officer
3.3. Technisch expert interventies mariene vervuiling – standplaats Zandvoorde
3.4. Vacature onderzoeksprofessor in aquatisch ecosysteemfunctioneren en klimaatwijziging
3.5. VLIZ werft aan: oceanografisch data manager

4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. Kustbewoners voelen zich gezonder, toont nieuwe studie

5. Varia
5.1. Ostend Science Park als stimulans voor meer Vlaamse blauwe economie
5.2. EUMETSAT/OTGA-training voor universitaire lesgevers: hoe werken met mariene Sentinel-3 data
5.3. Marktconsultatie aankoop golfgoot voor onderzoek naar invloed golven op kustverdediging

1.1. Grote Schelpenteldag 2020 onderzoekt effect winterstormen op strandschelpen
Ook benieuwd naar de effecten van Ciara en Dennis op de schelpenfauna aan onze kust? Zorgen de zachte winter en de vele stormen ervoor dat anders schelpensoorten de bovenhand nemen? Kom het zelf mee ontdekken op de Grote Schelpenteldag 2020. Op zaterdag 14 maart 2020 staan 80 experts in 10 kustgemeenten klaar om deelnemers aan dit burgerwetenschapsproject te helpen bij het verzamelen, tellen en herkennen van strandschelpen. Inschrijven op www.groteschelpenteldag.be.
Link: www.vliz.be/nl/persbericht/grote-schelpenteldag-2020-onderzoekt-effect-winterstormen-op-strandschelpen

[naar boven]

1.2. Café de Zee: Duinen voor de dijk: méér of minder zand
Op 16 maart nodigt de provincie West-Vlaanderen stakeholders uit voor een interactieve dialoog op café, en dat over het wel zeer actuele onderwerp 'Duinen voor de dijk, méér of minder zand'. Met twee presentaties, interviews en een panelgesprek met wetenschappers, overheden en een uitvoerend bedrijf, alsook een met een korte toekomstblik belooft het een boeiende vooravond te worden over kustbescherming aan de Vlaamse kust en de rol van duinen.
Vanaf 16:30 tot 20:00 in Kaap|Vrijstaat O. in Oostende. De plaatsen zijn beperkt en enkel stakeholders kunnen nog inschrijven. Je kunt het inschrijvingsformulier ook gebruiken als je niet kunt aanwezig zijn, maar wel op de hoogte wilt blijven van toekomstige activiteiten.
Link: docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSft53OktiYhJ1jUnIZvoJ-bFgQC8K6nd7edQjEx6Trkd_RzYQ/viewform

[naar boven]

1.3. Interactie tussen menselijke gezondheid en de Oceaan in een veranderende wereld – symposium in Monaco
Er zijn talrijke en complexe interacties aangetoond tussen de oceaan en de gezondheid van de mens. Maar het publiek en belanghebbenden – maar ook vele wetenschappers – zijn er zich nog steeds niet ten volle van bewust. Onder de hoede van Prins Albert II van Monaco, co-organiseert een internationaal partnerschap van wereldwijde wetenschappelijke instellingen van 11 tot 13 mei in Monaco een symposium rond dit thema.
Niet alleen zal de kennis rond toegenomen risico’s van de oceaan voor de menselijke gezondheid in een veranderend milieu en klimaat de revue passeren (vb. nieuwe mariene pathogenen, contaminatie van vis en zeevruchten, klimaatwijziging, etc.). Ook de voordelen en opportuniteiten die de oceaan kan bieden voor de gezondheid van de mens komen aan bod (welzijn, mariene natuurlijke producten, blauwe technologie, etc.).
Men richt zich met het symposium vooral tot medici en wetenschappers, maar ook ngo’s, journalisten en beleidmakers zijn welkom op dit treffen. Wetenschappers actief in dit multidisciplinair onderzoeksveld kunnen nog tot 23 maart een abstract indienen voor een eigen bijdrage op de driedaagse. Meer info op de conferentiewebsite.
Vergeet niet dat dichter bij huis dit thema ook wordt aangepakt op 30 maart in Brussel op de internationale People, Health and the Ocean Conference, met afsluitend de uitreiking van de prestigieuze Prijs Dr. Edouard Delcroix voor onderzoek rond de link tussen de gezondheid van de oceaan en de mens.  
 
Link: www.oceanhealthmonaco.org

[naar boven]

1.4. Feesteditie VLIZ Marine Science Day 2020 - registratie nu open
De 20ste editie van de VLIZ Marine Science Day belooft een speciale editie te worden. In 2020 viert het VLIZ namelijk zijn 20ste verjaardag met als centrale thema "VLIZ doorbreekt grenzen". Niet alleen verwachten we extra deelnemers en wijken we uit naar het Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende, ook het programma krijgt voor deze feesteditie een grondige make-over. Voor het eerst vullen we het plenaire programma aan met verschillende parallelle break-out sessies. Voor elk wat wils! Meer dan ooit zal #VMSD20 een niet te missen feest zijn voor de mariene professional en student, boordevol opportuniteiten om te interageren met gelijkgestemden en de ideale gelegenheid om je netwerk te vergroten!
Naast de klassieke plenaire keynotes en pre-doc presentaties, bieden we alle deelnemers de mogelijkheid om hun onderzoek en ideeën te delen tijdens een van de 10 interactieve sessies. Informatie over de beschikbare sessies is te vinden in het programma op de VMSD-website. U kunt nog tot 16 februari 2020 een idee indienen voor de interactieve sessies Sea-nema en de Speakers Corner on Cool Ocean Tools. Maritieme en maritieme bedrijven kunnen zich nog steeds aanbieden voor het Meet the Company-evenement High Tea with Sea Companies. 
Wil je er graag bij zijn op 18 maart? Via deze link kunt u zich registreren voor het evenement en aangeven welke interactieve sessies u graag zou bijwonen. Registreren kan tot uiterlijk vrijdag 6 maart, zodat we (zoveel als mogelijk) rekening kunnen houden met uw voorkeuren. Meer informatie over het evenement is terug te vinden op de website van de VLIZ Marine Science Day.
Link: www.vliz.be/vmsd

[naar boven]

1.5. NIOZ organiseert summer school voor mariene masterstudenten
Heb je er altijd al van gedroomd om in de voetsporen te treden van Jacques Cousteau? Ben je gefascineerd door de diepzee, een wereld waarvan we minder kennen dan van de Melkweg? Of wil je meer weten over het leven in een modderig intergetijdengebied? Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) organiseert van 5 to 17 juli 2020 een Marine Masters Summer Course die inzichten biedt in het hedendaagse mariene onderzoek.
Deze inleidende, multidisciplinaire cursus gaat door in het NIOZ op het Waddeneiland Texel, met de westelijke Waddenzee als onderzoeksgebied van dienst. De cursus behandelt fysica, chemie, biologie en geologie als de pijlers van de oceanografie en biedt praktische ervaring in het mariene onderzoek. De cursus is open voor Nederlandse en internationale masterstudenten in een oceanografische of verwante opleiding. Registreren voor de cursus kan tot 31 maart 2020 via het registratieformulier.
Link: www.nioz.nl/en/education/summer-course

[naar boven]

1.6. Tweede Empowering Biodiversity Research conferentie in Tervuren
Vijf jaar na een eerste editie, wil de tweede ‘Empowering Biodiversity Research’ conferentie alle Belgische biodiversiteitswetenschappers meenemen op een nieuwe trip in een wereld van data standaarden en tools. Kom op 14 en 15 mei 2020 naar het AfricaMuseum in Tervuren om te netwerken met je collega’s en kennis te maken met Belgische projecten die de nieuwste informatica-instrumenten inzetten. VLIZ en LifeWatch Belgium zorgen voor de mariene toets in het programma.
Projecten die vijf jaar geleden opgestart zijn, staan nu op het punt te tonen wat beloofd werd. Sindsdien zijn ook veel nieuwe projecten gestart op het gebied van biodiversiteitsinformatica. Concepten zoals Open Data, Open Access en Open Science zijn nu alom bekend in alle onderzoekdisciplines en veranderen de manier waarop wetenschap wordt gevoerd. Internationale sprekers komen toelichten. Er is ook een Biodiversity Informatics Market met demo’s en een postersessie, waar nog abstracts kunnen worden voor ingediend tot 31 maart.
Registreren voor de tweedaagse (50 euro) kan nu al via het online formulier.  Hou de conferentiewebsite in de gaten voor de meest recente info rond programma en keynote sprekers.
Link: http://www.biodiversity.be/ebr2020

[naar boven]

2.1. De blauwe economie in de EU: een stand van zaken
Met het document, getiteld ‘The blue economy: overview and EU policy framework’ wil de Think Tank van het Europese Parlement een stand van zaken geven van de blauwe economie in de Europese Unie. Naast een oplijsting van de belangrijkste socio-economische kenmerken van elk van de EU-zeebekkens, geeft het rapport ook inzicht in de algemene macro-economische situatie en de invloed van de wereldwijde financiële markten op financiering en investeringen.
De blauwe economie in de EU biedt werk aan meer dan vier miljoen mensen en is goed voor 1,3% van het Europese GDP. Het rapport toont de hoge dynamiek van het landschap aan. Offshore wind kunnen we stilaan beschouwen als een gevestigde waarde, terwijl klassiekere sectoren zoals de olie-en gassector het steeds moeilijker krijgen. Het rapport wijst op de grondige wijzigingen die nodig zijn om op lange termijn het potentieel van de blauwe economie op het gebied van werkgelegenheid, groei en investeringen volledig te benutten. Zo zullen er effectievere en beter gecoördineerde stappen moeten genomen worden om de milieu-, economische en sociale aspecten van het oceaanbeheer samen te brengen. Met de beoordeling van de toestand van de Europese blauwe economie en de investeringsmogelijkheden kan het rapport het beleid ondersteunen in de transitie naar een duurzaam oceaan- en kustbeheer.
Link: www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=EPRS_IDA(2020)646152

[naar boven]

3.1. Nieuwe onderzoeksopportuniteiten rond aquatische polluenten en ziekteverwekkers
Drie Europese Joint Program initiatieven – nl. JPI Water, JPI Oceans en JPI Antimicrobial Resistance – bundelen de krachten en de centen. Samen lanceren ze een transnationale oproep voor onderzoek- en innovatieprojecten naar verontreinigende stoffen en ziekteverwekkers in water, en de risico’s ervan voor de menselijke gezondheid en het milieu. Deadline voor het indienen van voorontwerpen ligt op 16 april.
Onderzoeksfondsen uit 26 landen en de Europese Commissie bundelen de middelen, en maken 24,3 miljoen euro vrij voor projecten met een geïntegreerde en sector-overschrijdende aanpak in risicobeheer, die het onderzoek naar verontreinigende stoffen, ziekteverwekkers en antimicrobiële resistentie combineren. De projecten moeten altijd de gehele watercyclus beschouwen: van de bron, via rivieren en estuaria, tot de oceaan.
Voor België sponsoren BELSPO, FWO-Vlaanderen en FNRS de JPI oproep. Deze werkt in twee fasen: een voorontwerp moet worden ingediend tegen 16 april 2020. Geselecteerde teams krijgen vervolgens de tijd tot augustus om een uitvoeriger projectvoorstel bij elkaar te schrijven, die ten laatste van start moet gaan begin 2021.
Link: jpi-oceans.eu/calls/proposals/aquaticpollutants-joint-transnational-call-2020

[naar boven]

3.2. VLIZ werft aan: Blue Innovation Officer
Het VLIZ-departement Innovatie en Valorisatie is actief op het raakvlak tussen het marien onderzoek en de Blauwe Economie. Dit zorgt voor een groeiend aantal innovatieprojecten en -ideeën, in samenwerking met onderzoeksinstellingen, bedrijven en stakeholders uit de Blauwe Economie. We zoeken een nieuwe collega om de nieuwste technologische ontwikkelingen op zee op te volgen en die kennis vlot te vertalen, zowel praktisch naar nieuwe projecten, als strategisch naar beleid toe.
We zoeken iemand in het bezit van een masterdiploma (ingenieurs-, maritieme-, natuurwetenschappen, economie, innovatiemanagement, etc.), liefst met affiniteit met het mariene onderzoek & innovatie en/of Blauwe Economie. Het gaat over een contract van bepaalde duur (1 jaar) met mogelijkheid tot verlenging. Solliciteren kan tot en met 13 maart 2020.
Link: http://www.vliz.be/nl/vacature/2020-02-11-vliz-werft-aan-blue-innovation-officer

[naar boven]

3.3. Technisch expert interventies mariene vervuiling – standplaats Zandvoorde
De dienst Marien Milieu bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zoekt een technisch expert voor het dagelijks beheer van het materieel voor interventies bij mariene vervuiling. Ook bijdragen aan opleidingen, wachtdienst en natuurlijk ook de interventies uitvoeren, behoren tot het takenpakket. Heb je interesse voor de bescherming van het marien milieu? Wil je je ontwikkelen in de technische en operationele aspecten van pollutiebestrijding? Solliciteren kan tot 3 maart via Selor.
Link: www.selor.be/nl/vacatures/job/ANG20015

[naar boven]

3.4. Vacature onderzoeksprofessor in aquatisch ecosysteemfunctioneren en klimaatwijziging
De onderzoeksgroep Ecosysteembeheer (ECOBE) van de Universiteit Antwerpen kan een extra full-time onderzoeksprofessor aanwerven. Naast lesgeven en het leveren van algemene academische diensten, zal de succesvolle kandidaat vooral werken binnen hun universitair Centre of Excellence on Global Change Ecology. Wat neerkomt op onderzoek verrichten naar het functioneren van zoetwater-, estuariene en mariene ecosystemen, en hoe deze ecosystemen maatschappelijk kunnen bijdragen aan het aanpassing en mitigeren van milieu- en klimaatwijzigingen. Solliciteren kan tot 22 maart.
Link: www.uantwerpen.be/en/jobs/vacancies/ap/2020zapfwetex035

[naar boven]

3.5. VLIZ werft aan: oceanografisch data manager
Het VLIZ zoekt een oceanografisch data manager, ter versterking van het VLIZ datacentrum in internationale dataprojecten zoals Blue Cloud, Mission Atlantic, Jerico S3. Voor PhD’s of MSc’s in de mariene wetenschappen, oceanografie of bio-informatica. Solliciteren kan tot 1 maart.
Kennis over en ervaring met data management, databases en SQL, programmeren in R en Python, internationale data- en metadata-standaarden, ervaring in internationale mariene data-uitwisselingsprojecten hebben de voorkeur. Meer informatie bij lennert.tyberghein@vliz.be.
Link: www.vliz.be/en/vacancy/2020-02-05-vliz-recruits-data-manager-oceanographer

[naar boven]

4.1. Kustbewoners voelen zich gezonder, toont nieuwe studie
Wie aan onze kust woont, schat zijn of haar algemene gezondheidstoestand hoger in dan bewoners van het binnenland. Dat blijkt uit een studie van het Vlaams Instituut voor de Zee, de Universiteit Gent en de Universiteit van Exeter (UK). Wat de onderliggende oorzaak is, blijft vooralsnog onduidelijk.
Link: www.vliz.be/nl/persbericht/kustbewoners-voelen-zich-gezonder-toont-nieuwe-studie

[naar boven]

5.1. Ostend Science Park als stimulans voor meer Vlaamse blauwe economie
Op de site van het wetenschapspark in Oostende werd op 27 februari het Ostend Science Park feestelijk geopend. Als hoogtechnologische kennishub richt het zich op bedrijven met ambities in de blauwe economie. Op de site staan onderzoeks- en testfaciliteiten van wereldniveau voor hen ter beschikking en kunnen de bedrijven steunen op de brede expertise van onderzoekers van Marine@UGent. Het tot Bluebridge omgedoopte Greenbridge blijft centraal in het wetenschapspark zijn rol spelen als incubator en innovatiecenter.
Met het Ostend Science Park willen de drie oprichtende partners (Universiteit Gent, Haven Oostende en de POM West-Vlaanderen) Vlaamse bedrijven met ambities in mariene en maritieme ontwikkelingen stimuleren in hun blauwe groei. De blauwe economie is in volle ontwikkeling en in Vlaanderen/België nu al goed voor een jaarlijkse economisch toegevoegde waarde van 13,47 miljard euro en bijna 154.000 jobs. Maar Vlaanderen wil het potentieel van een duurzame blauwe economie nog verder benutten en kennisbemiddeling naar geïnteresseerde bedrijven verder ondersteunen.
Ostend Science Park is sterk internationaal genetwerkt en biedt zijn diensten ook aan internationale bedrijven. Verder zet het Ostend Science Park in op de grote internationale thema’s. Zo hoopt het park een aanzienlijke bijdrage te kunnen leveren aan de UN Decade van Oceaanwetenschap voor Duurzame Ontwikkeling.
VLIZ houdt als kenniscentrum in Oostende nauwe samenwerkingsbanden aan met Marine@UGent, POM, Bluebridge op het naburige Ostend Science Park. Het kreeg op het lanceringsmoment van 27 februari de gelegenheid zijn dienstverlening naar onderzoekers, bedrijven en beleid te tonen aan het aanwezige publiek.
Link: ostendsciencepark.be/

[naar boven]

5.2. EUMETSAT/OTGA-training voor universitaire lesgevers: hoe werken met mariene Sentinel-3 data
Aardobservatiesatellieten leveren ook een ongeziene hoeveelheid nieuwe informatie over het mariene milieu. Het onderzoeksveld, het beleid en commerciële maritieme sectoren willen deze info maar al te graag gebruiken, maar ervaren een nood aan bekwame mensen die met deze gegevens kunnen werken. EUMETSAT en UNESCO slaan de handen in elkaar, en organiseren een cursus voor lesgevers aan universiteiten en oceanografische instellingen in het gebruik van Copernicus Sentinel-3 data binnen educatieve activiteiten. Jezelf kandidaat stellen kan nog tot 31 maart.
Deelnemers leren hoe ze open access-middelen kunnen gebruiken die beschikbaar zijn via EUMETSAT en het Copernicus-programma. Zo kunnen ze hun eigen leermiddelen ontwikkelen, samen met een netwerk van collega-deelnemers en trainers van IODE en EUMETSAT. De cursus gaat door van 6 tot 10 juli in de kantoren van EUMETSAT (Duitsland), maar van kandidaten wordt verwacht dat ze zich ook kunnen vrijmaken voor een voorbereidende online cursus (tussen 22 juni en 3 juli, werklast van 20 uur). Er zijn een aantal beurzen beschikbaar voor reis- en verblijfskosten.
Link: www.oceanexpert.net/event/2627

[naar boven]

5.3. Marktconsultatie aankoop golfgoot voor onderzoek naar invloed golven op kustverdediging
Flanders Hydraulics Research start binnenkort een aanbestedingsprocedure voor de aankoop van een golfgoot inclusief golfmaker. Om ervoor te zorgen dat de functionele en technische specificaties overeenkomen met de nieuwste technieken op het gebied van golfgoten, organiseert de financierende Vlaamse overheid (EWI) een open marktconsultatie voor potentiële leveranciers. De golfgoot zal worden gebruikt als een onderzoeksinstrument om de effecten van een stijgende zeespiegel, klimaatverandering, stormen en golven op kust- en estuaire structuren te bestuderen.
Bedrijven met ervaring en kennis die kunnen bijdragen aan een beter ontwerp van het geïntegreerde golfgoot- en golfmakerproject zijn welkom op de open marktconsultatie op 4 maart 2020 (13:30-17:30) in het Ellipsgebouw (Koning Albert II-laan 35, 1030 Brussel). Meer duiding en hoe in te schrijven (voor 3 maart) vind je op de website van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid.
Link: www.innovatieveoverheidsopdrachten.be/evenementen/marktconsultatie-golfgoot-voor-geavanceerd-onderzoek-naar-de-invloed-van-golven-op-onze

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2020 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!