Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Fytoplankton bloei
MODIS satellietbeeld van de oceaankleur
Schuim op het strand: Een natuurlijk fenomeen?
Monitoring van de oceanen vanuit de ruimte

isecalogo

→ GA NAAR ISECA eindproducten rond Modellering

“Nutriënten afkomstig van afvalwater, landbouw, industrie en atmosferische depositie vinden hun weg naar kustwateren en zee via riviersystemen.  Eutrofiëring of een hoog gehalte aan deze voedingsstoffen kan resulteren in een sterke bloei van algen. Dergelijke ‘bloom’  kan vervelend zijn voor strandrecreatie en kan, afhankelijk van de temperatuur van het water en andere factoren, zuurstofgebrek veroorzaken. Een verminderde zuurstofconcentratie veroorzaakt stress op het ecosysteem en kan zelfs leiden tot vissterfte.”

Eutrofiëring wekt steeds meer de aandacht van de regionale en internationale gemeenschap, en is in de afgelopen decennia uitgebreid bestudeerd. De kwaliteit van van de mariene wateren wordt voortdurend bewaakt door middel van het nemen van watermonsters (“in-situ data”) en satellietobservaties. Toch is het optreden van algenbloei moeilijk te voorspellen en er is meer kennis nodig tot voor een beter begrip van de doeltreffendheid van verschillende strategieën. Wetenschappelijke modellen zijn, naast veld-en satellietgegevens waardevolle instrumenten omdat ze kunnen gebruikt worden om de oorzaken en gevolgen van eutrofiëring te analyseren en bloei van algen kunnen voorspellen. Geïntegreerde modellen zijn de eerste keuze omdat eutrofiëring het resultaat is van complexe interacties tussen menselijke activiteiten, hydrodynamica en ecologische processen.

Het doel van de Web Applicatie Server (WAS) op het ISECA portaal is te laten zien hoe simulaties kunnen worden gecombineerd met veldmetingen en aardobservatiedata, wat zal resulteren in een online platform voor monitoring en analyse van eutrofiëring in het Engels kanaal en de Zuidelijke Noordzee. Daarnaast zullen onderzoekers toegang krijgen tot een bibliotheek van modelcomponenten wat de bouw van modellen zal vergemakkelijken.

De WAS functie zal U toelaten om de impact van verschillende scenario’s en managementstrategieën voor waterkwaliteit te selecteren en te vergelijken. Een eerste versie van  het WAS prototype zal in-situ data combineren met aardobservatiegegevens. Aardobservatiedata zullen worden aangepast aan lokale waarnemingen dmv het modelleren van de relatie tussen de atmosferische omstandigheden en reflectie van het water.

De toegang tot de WAS functie zal worden beperkt tot geregistreerde gebruikers om de rechten van de data te respecteren.

WAS

 

Voor meer informatie over het modelleren rond de invloed van atmosferische omstandigheden op eutrofiëring kunt U contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (School of Computing and Mathematical Sciences of  Greenwich University).

Voor meer informatie over het modelleren rond de reflectie van het wateroppervlak kunt U contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO), Teledetectie en Aardobservatieprocessen).

Voor meer informatie rond de WAS applicatie en model bibliotheek kunt U contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO), Environmental Modelling Unit).

 

adrinord vito PML greenwich

VLIZ.

nausicaa

cemare logo NIOZ2 

Part-financed by ERDF through the Interreg IV A 2 Seas Programme “Investing in your Future”
INTERREG IVa 2Seas Project

 “The document reflects the author's views. The INTERREG IVA 2 Seas Programme Authorities are not liable for any use that may be made of the information contained therein.”

Website developed and maintained by VLIZ

Subscribe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. to receive the ISECA newsletter by email