ENDIS-RISKS
Endocrine Disruption in the Scheldt estuary:
distribution, exposure and effects
home login contact pictures
 

planning background results databases partners users
ENDIS-RISKS Metadata Database
List all

By choosing an item from the pick list, you can list all the projects, persons, institutes, conferences and literature in the database.
More items, e.g. 'cruises' and 'samples' will be available soon.

  
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Foraging behaviour of donkeys grazing in a coastal dune area in temperate climate conditions
Lamoot, I.; Callebaut, J.; Demeulenaere, E.; Vandenberghe, C.; Hoffmann, M. (2004). Foraging behaviour of donkeys grazing in a coastal dune area in temperate climate conditions, in: Lamoot, I. Foraging behaviour and habitat use of large herbivores in coastal dune landscape = Foerageergedrag en habitatgebruik van grote herbivoren in een kustduinlandschap. pp. 82-107
In: Lamoot, I. (2004). Foraging behaviour and habitat use of large herbivores in coastal dune landscape = Foerageergedrag en habitatgebruik van grote herbivoren in een kustduinlandschap. PhD Thesis. Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek: Brussel. ISBN 90-403-2047-2. 246 pp.
Is gerelateerd aan:
Lamoot, I.; Callebaut, J.; Demeulenaere, E.; Vandenberghe, C.; Hoffmann, M. (2005). Foraging behaviour of donkeys grazing in a coastal dune area in temperate climate conditions. Appl. Anim. Behav. Sci. 92(1-2): 93-112. https://dx.doi.org/10.1016/j.applanim.2004.10.017, meer

Beschikbaar in  Auteurs 

Trefwoorden
Author keywords
    grazing behaviour; habitat use; donkey; equid; diet composition

Auteurs  Top 
  • Lamoot, I.
  • Callebaut, J.
  • Demeulenaere, E.
  • Vandenberghe, C.
  • Hoffmann, M.

Abstract
    A small herd of donkeys was introduced in a coastal dune reserve ‘Houtsaegerduinen’ (ca. 80 ha) in Belgium, in order to slow down expansion of dominant grass and shrub species. The Houtsaegerduinen is a nutrient poor scrub-dominated dune system with a spatially heterogeneous vegetation pattern. Different aspects of the grazing behaviour (grazing time, bite rate, habitat use, diet composition) of the free-ranging donkeys are described and analysed. Behavioural data (of maximum six adult mares) were collected through continuous focal animal observation in three consecutive years (1998–2001). Temporal variation in grazing time, habitat use and diet composition was determined.

    During daylight, donkeys spent most of their time on grazing (56%). In all 3 years, grazing time was significantly shorter in summer (45% of their time), longest grazing times were achieved in spring (64%). In spring, the donkeys also achieved the highest bite rate (21.5 bites/min). The grassy habitat was preferred for foraging in all seasons, while the use of scrub and woodland was variable over time. Averaged over the four seasons, the general diet consisted for 80% of graminoids, 10% of forbs and 10% of woody plants. However, diet composition varied not only among seasons and years, but depended also on the foraged habitat type. We discuss the possible role of the donkeys in nature management.


Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs