Nieuwsbrief mei 2014

Projecten in de kijker

Microalgen-bacteriën vlokken voor afvalwater zuivering: van concept tot pilootschaal

Eind februari legde  Sofie Van Den Hende haar publieke doctoraatsexamen af omtrent microalgenbacteriënsystemen voor afvalwaterzuivering (MaB-SAWZ). Zij ontwikkelde makkelijk te oogsten microalgen-bacteriën vlokken (MaB-vlokken) en onderzocht hun toepasbaarheid op pilootschaal. Bovendien werd ook bekeken of de MaB-vlokken verder gevaloriseerd konden worden als garnalenvoeder. Lees meer.

Innovatienieuws

Ecover schakelt over op algenolie

Ecover, producent van ecologische was- en reinigingsmiddelen, wil op termijn alle palmolie in hun producten vervangen door algenolie. In 2014 worden alvast de eerste wasmiddelen op basis van algenolie op de markt gebracht. Meer lezen.

Algen gin: het moest ervan komen

Dà Mhìle Distillery, een destilleerderij in het westen van Wales, heeft een gin op de markt gebracht gemaakt van algen uit de Newquay kust. De gin smaakt lichtjes gezouten en heeft ook een groenige schijn. Meer lezen.

Algenalternatief voor plastic flessen

Eén van de twaalf winnaars van het Lexus Design award 2014 is Rodrigo García, die van de unieke gelificatie eigenschappen van algen gebruik maakte om een elegant en eetbaar alternatief voor plastic verpakking van dranken te ontwikkelen. Meer lezen

Algen om van te snoepen

De Zweedse algenproducent Simris heeft in samenwerking met snoepgoedfabricant Kolsvart algendrop op de markt gebracht. Simris, een bedrijf dat in 2010 opgericht werd, pronkte dit jaar bovendien op de lijst van 33 "hottest companies" in Zweden. Meer lezen.

Events

8th International Algae Congress in Firenze - 1 tot 3 december 2014

Het International Algaecongress trekt elk jaar meer dan 150 personen aan uit 30 verschillende landen, die allerlei sectoren vertegenwoordigen zoals food, feed, de chemische sector, farma, landbouw, aquacultuur en andere. Dit jaar strijkt dit belangrijke algenevenement neer in Italië (Firenze) en wordt het mede georganiseerd door het Vlaams Algenplatform. Blokkeer dus alvast 1 tot 3 december in uw agenda!

Een uitnodiging volgt binnenkort en meer informatie is alvast te vinden op de website: www.algaecongress.com

Verslag Studiedag Algen in Glastuinbouw

In Nederland werd de afgelopen drie jaar onderzoek verricht waaruit blijkt dat algen onder glas duurzaam en economisch geproduceerd kunnen worden. Om te ontdekken hoe de teelt er in de praktijk aan toe gaat organiseerde het Vlaams Algenplatform een studiedag met bedrijfsbezoek op 20 maart 2014. Ook Jan Van Bavel, journalist bij Boerenbond ging mee. Zijn verslag vindt u terug op onze Publicaties pagina.