Noordzeewrakken op 'Oostende voor Anker'

Wrak van een duikboot
© Maritime Institute Willem Barentsz and Data acquisition G2 Surveys

Van donderdag 19 tot zondag 22 mei meren meer dan 150 schepen, van driemasters over binnenschepen tot de kleinste overnaadse sloep, aan in Oostende voor 'Oostende voor Anker'. Iedereen met een interesse voor maritieme geschiedenis zal op dit evenement aan zijn trekken komen. Maak kennis met oude scheepsambachten, proef vers gebakken of gerookte vis, geniet van de vele optredens… of bezoek de reizende expo 'Noordzeewrakken: een giftige oorlogserfenis' en de gelijknamige lezingenavond door het VLIZ en het Duitse Scheepvaartmuseum naar aanleiding van Wereldoceaandag.

Van interactieve tentoonstelling ...

Alleen al in het Belgisch deel van de Noordzee liggen er meer dan 200 scheeps- en vliegtuigwrakken. In de hele Noordzee zijn dat er een stuk meer. Veelal zijn het stille getuigen van de wereldoorlogen. Maar waar bevinden die wrakken zich? Welk verhaal hebben ze te vertellen? Herbergen ze nog munitie en houdt dit gevaar in voor de mens en het milieu?

Op deze vragen biedt het door de EU-gefinancierde project 'North Sea Wrecks' (Noordzeewrakken) een antwoord. Een belangrijk doel van het project is het brede publiek te informeren over de potentiële risico's die gepaard gaan met de aanwezigheid van munitie op wrakken. Met dit doel stelde het Duitse Maritieme Museum, die het project trekt, een interactieve tentoonstelling samen die bezoekers via verhalen en spelletjes in contact brengt met het onderwaterlandschap van de Noordzee en de verborgen overblijfselen van de wereldoorlogen. De tentoonstelling is opgebouwd uit verschillende informatiestations (in de vorm van houten munitieboxen) en een busje die het middelpunt van de expo vormt.

Je kan de tentoonstelling gratis en vrij bezoeken tijdens Oostende voor Anker, van 19 t.e.m. 22 mei 2022. Place to be is het ‘onderwaterdorp’ voor het museumschip Amandine (Vindictivelaan, Oostende).

... tot lezingenavond

Naast de tentoonstelling organiseren het VLIZ en het Duitse Maritieme Museum op donderdag 19 mei een lezingenavond rond het 'North Sea Wrecks' project. Via 4 uiteenlopende lezingen door wetenschappers kom je meer te weten of het verdronken landschap in de Noordzee, de wrakken en de munitie die er aanwezig zijn en de doelstellingen en resultaten van het project. De lezingen gaan door op een unieke locatie: de grootste Franse driemastbark 'Le Français'. Inschrijven is gratis, maar verplicht via het registratieformulier (Let op: de capaciteit is beperkt tot een maximum van 50 deelnemers). Omdat 'Le Français' aangemeerd ligt in een Shengenzone dienen deelnemers hun rijksregisternummer door te geven bij de registratie voor het evenement.

Meer praktische info en het volledige programma

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!