Koken met wieren - een lekker hapje zee!

Kinderworkshop koken met wieren
VLIZ | Annelies Tavernier

Net voor de herfstvakantie haalden we met PlaneetZee onze koksmutsen boven, samen met negen mini-masterchefs. De kinderen gingen met allerlei wieren aan de slag en kokkerelden een heus 3-gangen menu bij elkaar. Ook op de Dag van de Wetenschap kunnen 9 tot 14-jarigen met algen aan de slag.  Schrijf je snel in voor één van beide workshops! Binnenkort ook in De Grote Rede #54 een artikel over het eten van zeewier: hype of opkomende trend?

Terugblik op kinderworkshop PlaneetZee

Op het menu stonden een tapenade met dulse (een roodwier) als starter, sushi met nori-vellen (ook een roodwier) als hoofdgerecht, en tenslotte een gezonde smoothie met zeesla (een groenwier). Om duimen en vingers van af te likken!

En wat drinken we daarbij? Eetbaar water! Jawel, de chefs maakten een wierenvliesje waardoor het water eetbaar werd. En omdat water maar gewoon water is, probeerden ze het ook met andere drankjes.

Hans Knudde, de papa van Bas (9 jaar): "Bas was wederom extreem enthousiast. Blijkbaar doen jullie dat echt wel geweldig. Hij stapte in de auto en vroeg direct wat het de volgende ging zijn. ;-)"

Een proevertje van deze erg fijne namiddag vind je hier

Workshop 'Eetbaar water' op Dag van de Wetenschap

Vloeistoffen eetbaar maken kan je zelf ook proberen op de Dag van de Wetenschap op zondag 28 november. Ben je tussen 9 en 14 jaar oud en durf je het aan om iets nieuws te proeven? Dan heb je misschien zin om met ons eetbaar water te maken.

“Water is toch drinken?” horen we je al denken. Wel, wij verpakken dat water in een vliesje van wier waardoor je het kan opeten. We maken van water dus een lekker hapje zee. En dat hoeft natuurlijk geen water te zijn. Wie weet kunnen we ook ander drankjes verpakken? De workshop duurt anderhalf uur. De sessies starten om 10:30 en om 14:30. Place to be is De Cierk - Fish Food and Meet Market (Maritiem Plein 10, 8400 Oostende).

De kookworkshop is gratis, maar inschrijven is wel vereist. Let op: de plaatsen zijn beperkt tot 20 personen.

Inschrijven workshop Dag van de Wetenschap

Lezing op Dag van de Wetenschap

Volg om 15:00 de lezing over zeewier en de kweek ervan in de Belgische Noordzee door Olivier De Clerck en Loes Vandecasteele van de Universiteit Gent.

Zeewier wordt meer en meer naar voor geschoven als een van de mogelijke oplossingen voor het klimaatvraagstuk. De teelt van zeewier legt immers geen beslag op landbouwgrond, is niet afhankelijk van meststoffen en het beschikbare oppervlak voor zeewierteelt op zee is quasi onbeperkt. Maar zeewier is vooral onbekend in Vlaanderen. In deze presentatie kom je meer te weten over zeewier diversiteit, gebruik en toepassingen. En of zeewier een realistische oplossing voor het klimaatvraagstuk …? Place to be: De Cierk - Fish Food and Meet Market (Maritiem Plein 10, 8400 Oostende).

In een reeks van vier lezingen van elk 30 minuten, focussen vier experten op een aspect van gezondheid en de oceaan: van klimaatverandering en zeewierkweek tot 18de eeuwse quarantainepolitiek en duurzame visconsumptie.

Programma Dag van de Wetenschap @VLIZ

Binnenkort in De Grote Rede #54: Zeewier - Hype of opkomende trend?

Geïnteresseerd in het koken met zeewier en algen? Hou dan de volgende editie van De Grote Rede in de gaten! Eén van de hoofdartikelen van dit gratis magazine gaat dieper in op het eten van zeewier en de kweek ervan in de Belgische Noordzee. Geschreven door Olivier De Clerck, Jessica Knoop en Loes Vandecasteele, algen(kweek)-experten van de Universiteit Gent.

Gratis inschrijven voor de (digitale of papieren) Grote Rede

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!