Educatief pakket en bijscholing: een oceaan vol plastic

Educatief pakket oceaan vol plastic
VLIZ

PlaneetZee, de educatieve website van het VLIZ, zet zijn vernieuwingsoperatie verder. Het nieuwe lespakket focust op plastic, een product dat niet weg te denken is uit ons leven. Via een aantal proeven maken leerlingen kennis met de eigenschappen van plastic en de milieuproblemen hieraan gelinkt. Wil je als leerkracht achtergrondkennis opdoen rond dit onderwerp en de experimenten simultaan uitvoeren met de lesgevers, dan kan je een van de twee digitale bijscholing volgen in februari.  

Plastic is een brandend actueel thema. Omwille van de veelzijdige eigenschappen en lage productiekost, is het moeilijk weg te denken uit ons leven. De helft van het geproduceerde plastic is voor eenmalig gebruik en komt vaak in de natuur terecht met alle gevolgen van dien voor de oceaan. Een interessant thema om mee aan de slag te gaan in klas. 

Ook in deze module zetten we in op praktische proeven voor de leerlingen om zo de theorie te verwerken. Met dit onderwerp vinden we aansluiting in de lessen biologie, chemie, fysica, aardrijkskunde, natuurwetenschappen én wiskunde, en dit voor verschillende graden in het secundair onderwijs. Voor elk wat wils dus. De verscheidenheid aan proeven maakt dit onderwerp uitermate geschikt om vakoverschrijdend te werken.

In het nieuwe lespakket bieden we wetenschappelijk gefundeerde achtergrondinformatie aan, werkbundels voor leerlingen en video's van de experimenten.

In februari voorzien we twee digitale bijscholingen (in onze reeks van 'Zeebaden'), zowel in Gent als in Antwerpen. Zo willen we leerkrachten de kans geven om een ruime achtergrondkennis op te doen over plastic, alsook vanuit hun eigen labo op school de reeks experimenten simultaan uit te voeren. De bijscholingen gaan door op de woensdagnamiddagen van 3 februari en 24 februari 2021. Vooraf inschrijven is noodzakelijk via onderstaande link. 

Ontdek de nieuwe module op PlaneetZee

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!