Ooit zeldzaam, nu alledaags. De Grote Rede #53 belicht zeehonden aan onze kust

Een gewone zeehond op het strand van Koksijde
VILDA | Yves Adams

Eerstdaags valt het gloednieuwe nummer van De Grote Rede in de brievenbus of inbox van onze abonnees. Het 53ste nummer biedt als vanouds drie zeer diverse hoofdartikels over kust en zee: een revolutie in het zee-onderzoek veroorzaakt door mariene robots, een inkijk in een uniek, onbekend en onbemind ecosysteem op aarde: de schemerzone, en de opmars van zeehonden aan onze kust: van zeldzaam tot alledaags.

Vandaag levert de mooie wandeling tussen de vismijn van Nieuwpoort en de monding van de IJzer in zee steevast wel een of meerdere zeehondenkopjes op. Dat was in een niet zo ver verleden wel even anders. Marien bioloog Jan Haelters (KBIN, OD-Natuur) legt haarfijn uit wat de oorzaken waren voor de achteruitgang van zeehonden in de 20ste eeuw en wat er voor zorgt dat hun populaties nu opnieuw groeien. Verder kom je te weten waar je moet op letten om de voor onze kust twee inheemse soorten van elkaar te onderscheiden en waarom je best afstand bewaard wanneer je een zeehond ziet rusten op het strand.

De Grote Rede is het informatieblad over kust en zee voor de regio Vlaanderen en omstreken. Met drie grote bijdragen en negen vaste rubrieken biedt het zijn lezers een gevarieerde, maar objectieve kijk op de actuele kennis over de kust, zee en oceaan en geeft het uitleg bij het gevoerde onderzoek en beleid.

Het tijdschrift wordt gratis opgestuurd op aanvraag. Maar als je voor minder papierverspilling bent, kan je ook inschrijven voor een digitale attendering bij het verschijnen van een nieuw nummer. De online versie van het blad leest immers vlot op tablet of ander scherm. Het magazine verschijnt 2 keer per jaar.

Lees De Grote Rede #53 online

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!