December 2022

Drijvende badeendjes
Pixabay | Manfred Richter

‘Moby duck’ – hoe badspeelgoedjes de wetenschap een handje hielpen

Af en toe gebeuren er onverwachte zaken met bijzondere gevolgen. Als een containerschip een deel van zijn lading verliest, hoeft dit niet enkel negatief te zijn. Want wist je dat overboord geslagen sneakers en badspeelgoedjes tot wetenschappelijke inzichten kunnen leiden? Dan moet je als wetenschapper wel ‘out of the box’ denken en heb je hulp nodig van strandjutters wereldwijd.

Kerstkaart 2022
VLIZ | Bart De Smet

Grote Rede 56 over 'Living labs', oevererosie langs de Schelde en langbektuimelaars

In het najaarsnummer van het magazine De Grote Rede volgen we twee onderzoekers die bekijken hoe stormen de 'Living Labs' in Raversijde en Hedwige-Prosperpolder langs de Schelde beïnvloeden. Verder nog hoofdbijdrages over hoe oevererosie een archeologische site tegenover het historische centrum van Antwerpen vrijgeeft, en de verrassende zelfmedicatie van langsbektuimelaars in de Rode Zee.

Broedende Jan-van-Gent
Pixabay | Eknbg
inkijk in de InnovOcean Campus
VLIZ | Benident

Nieuwe VLIZ vacatures!

Ontdek nieuwe vacatures bij het Vlaams Instituut voor de Zee met heel diverse profielen. We verwelkomen o.a. een marien geoloog, twee IT-medewerkers en een medewerker projectadministratie.

10 jaar Simon Stevin - shop voor het goede doel

Voor het tienjarig bestaan van het onderzoeksschip RV Simon Stevin brengt 'De Zee als Goed Doel' een unieke muts, pet en sleutelhanger uit. Met je aankoop steun je het marien onderzoek en vaar je mee op de golven van het zeeonderzoek.

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Nieuwsbrief delen

Lijkt Testerep magazine iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!