Reisbeurzen als springplank voor jonge beloftes uit Globale Zuiden

Blauwe economie
Technologie & innovatie

praktische oefening op het strand tijdens summer courseFoto: VLIZ | Karen Rappé

Twee beloftevolle jonge mariene wetenschappers uit Chili en Ecuador kregen via de VLIZ-filantrofiewerking een reisbeurs aangeboden voor deelname aan de internationale Blue Science and Technology summer training, in Oostende, Gent en Zeeland. Een mooie springplank voor hun verdere professionele carrière!
 

De Zee als Goed Doel reikt jaarlijks reisbeurzen uit aan jonge mariene wetenschappers uit het Globale Zuiden. Dit jaar kwam er extra ondersteuning vanuit het secretariaat van het Nationaal Comité voor het Decenium voor de Oceaan voor België en Vlaanderen. Zo kregen zelfs twee jonge, beloftevolle mariene wetenschappers de kans kregen om deel te nemen aan de internationale Blue Science and Technology summer training.

Deze eer viel te beurt aan Javiera Marta San Martin Parra (Instituto de Fomento Pesquero, Chili) en Flor Carolina Sumba Sumba (Escuela Superior Politecnica del Litoral, Ecuador). De vlucht, hun accomodatie en het inschrijvingsgeld werden gefinancierd.  

UGain, de UGent-academie voor ingenieurs, organsieert deze lessenreeks in Gent, Oostende en Zeeland. Van 3 tot 14 juli kregen de deelnemers van deze summer training een waaier aan multidisciplinaire lezingen, workshops en unieke locatiebezoeken. Twee weken werden ze ondergedompeld in onderwerpen als duurzaamheid, aquacultuur, kustbescherming, blauwe biotechnologie, marien ruimtelijke planning, sociaal en innovatief ondernemerschap, enz. 

award winningpresentation
Dat Flor en Javiera hun beste beentje voorzetten tijdens de summer training bleek uit de eindpresentatie die ze gaven. Ze ontvingen met hun collegastudenten zowaar de Award voor het meest creatieve onderzoeksproject. Proficiat!


Hun deelname vormt voor Flor en Javiera een springplank in hun professionele carrière als mariene wetenschapper. Daarenboven bevordert het de contacten tussen de onderzoeksgroepen in Vlaanderen en die in het Zuiden. Want de oceaan kent geen grenzen!