VLIZ Marine Science Day toont dat zeewetenschap trending is

Opnames van de VMSD
VLIZ

De VLIZ Marine Science Day, hét VLIZ-evenement bij uitstek dat zich richt tot wetenschappers uit de mariene onderzoeksgemeenschap, was ondertussen aan zijn 20ste editie toe. De coronapandemie noopte ons om de jubileumeditie een jaartje uit te stellen en het concept over een andere boeg te gooien. Een domper op de feestvreugde was dat alvast niet. Getuige daarvan waren de 350 toeschouwers (uit 24 verschillende landen) die op 3 maart laatstleden de livestream via het YouTube-kanaal van VLIZ volgden. Na 20 jaar zit er nog geen sleet op de hoogmis van de mariene wetenschappen in België. Integendeel! De onderzoeksgemeenschap die het VLIZ bereikt wordt elk jaar breder, diverser en internationaler. Dit onderstreept de groeiende aandacht voor de oceaan, dé hoofdrolspeler in het Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties dat begin 2021 van start ging.

Terugblik op VMSD21

Heb je de #VMSD21 gemist of wil je een van de presentaties of interviews herbekijken? Dat kan op het YouTube-kanaal van het VLIZ.

Download het abstractenboek op de VLIZ-website. De posters ─ onderverdeeld in zes actuele onderzoeksthema’s ─ kan je hier bekijken. Ze blijven beschikbaar tot de lancering van de oproep voor abstracten voor de editie van 2022.

Meer info over de VMSD21

VLIZ-awards

De winnaars van de VLIZ-wetenschapsprijzen 2020 namen op de VMSD21 hun prijs in ontvangst en lichtten in een interview met gastvrouw Hetty Helsmoortel hun onderzoek toe. Camille Gaulier (VUB - Université de Lille), Nanou Goedefroo (UGent - DEME) en Anjali Gopakumar (UGent) mogen zich de trotse winnaars noemen van respectievelijk de VLIZ North Sea Award en de twee VLIZ Master Thesis Awards.

Tijdens en na het evenement stemden 200 deelnemers op hun favoriete poster. De winnaar van de van de Poster Presentation Awards 2021 was Nanou Goedefroo (VLIZ, DEME, ILVO) met haar werk 'Nature-based solutions for coastal defense'. De 2de en 3de plaats gingen naar Kelly Thys (VUB - ILVO) en Salvador Fernández (VLIZ).

Tot slot werden ook de winnaars van de Brilliant Marine Research Idea beurzen bekend gemaakt. De predoc VLIZ BMRI-beurzen gaan naar Soria Delva (UGent), Alexander Hooyberg (UGent  - VLIZ) en Valérie Mattelin (UGent - CMET). Glenn Strypsteen (KU Leuven - Campus Brugge) sleept de junior postdoc BMRI-beurs in de wacht.

Leer meer over de VLIZ-awards en de BMRI's

Marine science meets art

Voor de gelegenheid bracht graffitikunstenaar Jamz Jamezon zeewetenschap en kunst dichter bij elkaar door middel van een kunstwerk op de site van het Marien Station Oostende.

Bekijk de graffitimuur op het Marien Station Oostend

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!