Grote Rede 58 over het leven van een onderzoeker op Groenland, tsunami's & monstergolven, en inktvissen

Onderzoek op Groenland
© Jeff Kerby

In het najaarsnummer van het magazine De Grote Rede schenken we aandacht aan het leven van een onderzoeker op Groenland, tsunami's en monstergolven en inktvissen en hun visserij. Verder in het nummer hebben we het o.a. over een aangespoelde lederschildpad, de vis van het jaar: schartong, de schaduw van Engeland, een oceaan in ademnood, de Brugse arts en fotograaf Aimé Leun, en verklaren we de zeewoorden 'Spiering' en 'Den Oever'.

Met het kersverse nummer van de Grote Rede willen we opnieuw bijdragen aan voortschrijdend (zee)inzicht. Want zo noemt men de opbouw van kennis door wetenschap en technologie, die tot nieuwe denk- en doepistes leidt. Wat gedacht van de bijdrage van VLIZ-collega Steven Dauwe over mogelijk gevaarlijke golven in de Noordzee? Of van het onderbouwde verhaal, van de hand van Gert Coone van het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS), dat aantoont hoe en waarom onze westkust net iets minder regen vangt dan de oostkust? Maar er is meer. Ook de recent gestrande lederschildpad, de tot ‘Vis van het Jaar’ verkozen Schartong, inktvissen in velerlei vormen, etc. komen aan bod. En wie mee wil genieten van de avonturen van wetenschappers op het (nu nog) ijzige Groenland, zijn er de getuigenissen van Wieter Boone en collega’s.

Zoek dus een rustige plek, ga zitten en vergeet even de kommer en kwel, en dompel je onder in heel wat Grote Rede leesplezier!

Lees De Grote Rede #58 digitaal

Over De Grote Rede

De Grote Rede is het informatieblad over kust en zee voor de regio Vlaanderen en omstreken. Met drie grote bijdragen en negen vaste rubrieken biedt het zijn lezers een gevarieerde, maar objectieve kijk op de actuele kennis over de kust, zee en oceaan en geeft het uitleg bij het gevoerde onderzoek en beleid.

Het tijdschrift wordt gratis opgestuurd op aanvraag. Maar als je voor minder papierverspilling bent, kan je ook inschrijven voor een digitale attendering bij het verschijnen van een nieuw nummer. De online versie van het blad leest immers vlot op tablet of ander scherm. Het magazine verschijnt 2 keer per jaar.

Abonneer je gratis

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!