Reuzentonijn in de Noordzee, na halve eeuw terug van weggeweest!
De Atlantische blauwvintonijn is terug in onze Noordzee! Deze misschien wel meest tot de verbeelding sprekende roofvis was meer dan een halve eeuw zo goed als verdwenen uit de Noordzee en Baltische Zee. Waarnemingen en resultaten van zenderonderzoek in Noordwest-Europa lichten een tip van de sluier op over het hoe en waarom van dit herstel.
Tsunami door rotsverschuiving in Groenlandse fjord hield de aarde 9 dagen bezig
Belgische onderzoekers waren op Groenland getuige van een spectaculaire, klimaatgestuurde aardverschuiving en tsunami, die de aarde negen dagen deed trillen.
Bioplastics in zee, beter dan op aardolie gebaseerde plastics?
Zhiyue Niu (VLIZ en UGent) onderzocht in zijn doctoraat of bioplastics beter zouden zijn voor het mariene milieu dan plastics gebaseerd op petroleum.
VLIZ-onderzoek in de kijker: EuroNews documentaire over Digital Twin Ocean
Benieuwd naar wat de Digital Twin of the Ocean – een baanbrekend project van de Europese Commissie – precies inhoudt? Bekijk de informatieve documentaire van Euronews (8 min) met LifeWatch-wetenschappers Rune Lagaisse, Klaas Deneudt en Elisabeth Debusschere van het VLIZ, alsook het Marien Station Oostende en het onderzoeksschip Simon Stevin in de kijker.
BlueMissionBANOS Arena focust op Blue Economy in de Noordzee-regio
Ben jij nauw of indirect betrokken bij de Blauwe Economie in de Noordzee-regio? Kom op 26 en 27 november naar Amsterdam voor de 3de BlueMissionBANOS Arena: twee dagen met interactieve workshops over alle aspecten van de Blue Economy in de Noordzee-regio.
Save the date: Wereldconferentie Mariene Biodiversiteit in 2026 in Brugge
Het duurt nog even, maar noteer het alvast in je agenda! Van 17 tot 20 november 2026 zal de Wereldconferentie over Mariene Biodiversiteit doorgaan in Brugge. Het Vlaams instituut voor de Zee organiseert, onder de vlag van de UN Ocean Decade.
Koningin Mathilde bezoekt het Vlaams Instituut voor de Zee
Begin september kwam Koningin Mathilde langs bij het VLIZ. Hare Majesteit bezocht o.a. de labofaciliteiten, het zeebelevingslab en het robotics centrum, en ging aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin.
Burgerwetenschap in België: samenwerking tussen burgers en wetenschap in de lift
Ontdek in de Citizen Science Scan van Scivil hoe gewone burgers steeds meer een rol spelen in de wetenschap, van biodiversiteit tot klimaatonderzoek. Al blijkt burgerwetenschap op zee nog wel een duwtje in de rug te kunnen gebruiken.
Meer bewustzijn rond de oceaan in de klas: met financiering voor scholen
Dit najaar kunnen zowel lagere als secundaire scholen kans maken op subsidies voor het uitrollen van projecten om de water- en oceaangeletterdheid bij hun leerlingen te bevorderen.
Van de zeebodem tot de boekenplank: leestips die je niet mag missen
We kregen enkele bijzondere nieuwe aanwinsten binnen in de VLIZ-bibliotheek. Fons Verheyde, onze bibliothecaris en archivaris, las ze en bespreekt ze in zijn driemaandelijkse boekenrubriek.
High-T op Dag van de Wetenschap bij VLIZ: technologische vooruitgang in zeeonderzoek
Ben je geïnteresseerd in zeeonderzoek? Of wil je eens rondneuzen op een onderzoeksschip? Zak dan op zondag 24 november af naar het Marien Station Oostende van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Wetenschappers zetten de hoogtechnologische vooruitgang van het zeeonderzoek in het voetlicht.