Planeet Zee - tweede editie 2008-2009 van start! | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Planeet Zee - tweede editie 2008-2009 van start!

Toegevoegd op 2008-09-11
Vanaf 1 september 2008 kunnen klassen uit het 4de tot 7de jaar ASO, BSO en TSO terug deelnemen aan het educatieve project Planeet Zee. Ook tijdens deze tweede editie stellen zeewetenschappers uit verschillende disciplines hun recentste zee- en kustonderzoek voor in 21 lesmodules. Het e-learningplatform www.planeetzee.org bestaat uit een virtuele zeiltocht doorheen de Noord-Atlantische Oceaan waar jongeren geconfronteerd worden met specifieke vraagstukken over actuele onderwerpen: Hoe overleven organismen in extreme diepzeemilieus? Wat brengt de oceanen in beweging? Kan men drinkwater uit zeewater winnen?
'Planeet zee' 2008-2009 is de tweede editie van het online zeeonderzoeksproject voor Vlaamse jongeren tussen 16-18 jaar uit alle onderwijstypes. Vertrekkende van een centrale probleemstelling zullen klassen zich buigen over actuele wetenschappelijke vraagstukken met betrekking tot de zee en de kust. Het sluit aan bij de eindtermen fysica, aardrijkskunde, chemie en biologie. Het project is erop gemaakt om zowel binnen de specifieke vakken, als in de vrije ruimte of PAV behandeld te worden. '

De lesmodules bestaan telkens uit een theoretisch deel vol interessante informatie en leuke weetjes, videoclips en animaties, en een praktisch gedeelte met meer dan 75 opdrachten om - ook losstaand van het project - in de klas of op het veld uit te voeren. In het interactieve en praktische opdrachtenbuffet zitten opdrachten voor veld- en labowerk, uitstappen, computersimulaties, debatten of een rollenspel. De uitwerking van een volledige module duurt gemiddeld 4 tot 6 uur, ideaal dus als project binnen de vrije ruimte.

Klassen die een videologboek van al hun activiteiten inzenden maken kans om in april 2009 een week op de Zeeleeuw in te schepen. Inschrijven voor de wedstrijd kan van 1 september 2008 tot 27 maart 2009. Meer info op de planeet zee-website of via info@planeetzee.org.

Planeet zee' werd ontwikkeld door het VLIZ in partnerschap met DAB Vloot, SHE Consultancy en Studio Bal gehakt, met de steun van de Vlaamse regering binnen het actieplan 'Wetenschap maakt Knap'.[Overzicht] [Login]