Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Fytoplankton bloei
MODIS satellietbeeld van de oceaankleur
Schuim op het strand: Een natuurlijk fenomeen?
Monitoring van de oceanen vanuit de ruimte

isecalogo

→ GA NAAR ISECA eindproducten rond Aardobservatie

"Als gevolg van de toename van de anthropogene belasting en de gevolgen van klimaatsverandering wordt de monitoring van kust en estuariene omgevingen steeds belangrijker. In-situ metingen wordt door het Europese beleid verplicht. Aardobservatiedata via satellieten zijn beschikbaar en bieden een grotere schaal aan instrumenten/tools voor het begrijpen van veranderingen in het milieu die een impact kunnen hebben op de kwaliteit van het kustwater. Daarenboven zijn de kosten en het verwerken van satellietgegevens lager dan in-situ metingen. Door de integratie van verschillende disciplines rond observatie kunnen we beginnen met de ontrafeling van de complexiteit van het mariene ecosysteem."

Binnen ISECA zal een protocol worden opgezet voor de monitoring van de waterkwaliteit van de kustgebieden aan de hand van aardobservatiedata. Wetenschappers van het Marine Laboratory te Plymouth zullen hun unieke capaciteiten gebruiken  om aardobservatiegegevens in near-real-time te verwerken met het oog om vroegtijdig te waarschuwen voor schadelijke algenbloei (HAB).

NEODAAS (Earth Observation Data Acquisition and Analysis Service) heeft de mogelijkheid om data automatisch te ontvangen, te archiveren, te verwerken en brengen globale gegevens van meerdere polaire baansensoren in kaart.
Dit resulteert in een dataportaal, een multiview en andere dataproducten. Meer weten over Aardobservatie? http://www.neodaas.ac.uk/.

NEODAAS wordt gefinancieerd door NERC (Natural Environment Research Council) en biedt ondersteuning aan Britse onderzoekers adhv. remote sensing gegevens en informatie.

Het ontvangen van de satellietdata gebeurt door het Dundee satellietontvangststation Dundee Satellite Receiving Station  op de universiteit van Dundee. Het verwerken van de gegevens is in handen van de Remote Sensing Group van Plymouth marine Laboratory (PML).

IN-SITU METINGEN
De Western Channel Observatory (WCO) is een oceanographische tijd-series en marine biodiversiteit referentiesite in het westelijk Engels kanaal. In situ metingen worden wekelijks geregistreerd door gebruik te maken van de onderzoeksschepen van Plymouth Marine Laboratory (PML) en de Marine Biological Association (MBA). Deze metingen worden aangevuld via de expertise van PML in het modelleren van ecosystemen en remote sensing. De gegevens worden openbaar gemaakt op de website op het moment van aanleveren (http://www.westernchannelobservatory.org.uk).

DATASETS
Klik hier om de online datasets rond eutrofiëring te bekijken!

 

 

 

adrinord vito PML greenwich

VLIZ.

nausicaa

cemare logo NIOZ2 

Part-financed by ERDF through the Interreg IV A 2 Seas Programme “Investing in your Future”
INTERREG IVa 2Seas Project

 “The document reflects the author's views. The INTERREG IVA 2 Seas Programme Authorities are not liable for any use that may be made of the information contained therein.”

Website developed and maintained by VLIZ

Subscribe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. to receive the ISECA newsletter by email