Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Fytoplankton bloei
MODIS satellietbeeld van de oceaankleur
Schuim op het strand: Een natuurlijk fenomeen?
Monitoring van de oceanen vanuit de ruimte

isecalogo

Eén van de doelstellingen van het ISECA project is aan te tonen vanwaar de nutriënten verantwoordelijk voor eutrofiëring afkomstig zijn en de hoeveelheden nutriënten die naar beneden stromen te vergelijken voor elk van deze geïdentificeerde routes. Voor stikstofhoudende verbindingen zoals stikstofoxides en ammoniak is één van de mogelijke transportroutes naar zee via de lucht. De stikstofemissies worden hoog in de atmosfeer opgenomen en verder vervoerd door de wind en kunnen daarna in regendruppels oplossen en vervolgens neervallen op de bodem en het zeeoppervlak (depositie). Een andere mogelijkheid, in het bijzonder voor emissies door motoren van schepen, is dat de regendruppels horizontaal en dichtbij het zeeoppervlak getransporteerd worden door de wind, en zo gedeeltelijk oplossen door contact met het zeewater. De overige bronnen van stikstofoxides zijn energieopwekking, industrie, transport en de verbranding van brandstof om onze huizen te verwarmen in de winter. Voor ammoniak is de belangrijkste stikstofbron de landbouw.

De resultaten van computermodellen worden getoond en dit voor transport via de lucht van de substanties van de bron naar de kustwateren van de 2Zeeën Regio. Deze modellen gebruiken meteorologische data (wind, temperatuur, luchtvochtigheid) en emissiedata om het transport en depositie van de stikstofhoudende gassen te bepalen. De getoonde voorbeelden zijn voor emissies in 2000 en 2009 en historische weergegevens voor 2009 en 2011. Vier combinaties van emissiegegevens en simulatiejaren zijn opgenomen zodat een vergelijking gemaakt kan worden om het effect van zowel de emissies als het weer te demonstreren.

Klik hier voor meer informatie en om alle modelresultaten voor het atmosferisch transport van stikstofhoudende, eutrofiërende stoffen te bekijken. Voor geregistreerde gebruikers zijn dezelfde data ook beschikbaar onder Modelscenario's van de ISECA Web Applicatie Server (WAS). Deze biedt de mogelijkheid om in te zoomen op eender welk gekozen punt in de zee of aan de kust en zo de resultaten in meer detail te bestuderen.


00043009amm dep
      2009 Simulatie : Emissiedata (2000), Vervuilende stof (Ammoniak), Bron van de vervuiling (Landbouw)
adrinord vito PML greenwich

VLIZ.

nausicaa

cemare logo NIOZ2 

Part-financed by ERDF through the Interreg IV A 2 Seas Programme “Investing in your Future”
INTERREG IVa 2Seas Project

 “The document reflects the author's views. The INTERREG IVA 2 Seas Programme Authorities are not liable for any use that may be made of the information contained therein.”

Website developed and maintained by VLIZ

Subscribe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. to receive the ISECA newsletter by email