Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Fytoplankton bloei
MODIS satellietbeeld van de oceaankleur
Schuim op het strand: Een natuurlijk fenomeen?
Monitoring van de oceanen vanuit de ruimte

isecalogo

→ TERUG NAAR Educatie

  1. Inleiding

    Welke nutriënten zijn belangrijk voor de groei van algen?
    Heb je ooit al eens ‘schuim’ op het strand gezien en je wel eens afgevraagd vanwaar dit komt?

    Nitraten en fosfaten kunnen de zee bereiken via rivieren en deze nutriënten zijn deels verantwoordelijk voor de explosies van algen (algenbloei). In de Noordzee wordt deze bloei weerspiegeld door de vorming van schuim op het strand. Het gebruik van ecologische producten (o.a. fosfaatvrij wasmiddel) en een vermindering in het gebruik van meststoffen in de landbouw kunnen bijdragen tot een daling van deze nutriënten die zo in het water terechtkomen.

  2. Experiment

    In dit experiment zullen je onderzoeksvaardigheden getest worden door onder andere de analyse van een zeewaterstaal onder de microscoop op aanwezigheid van fytoplankton. Via het opkloppen van een ei kunnen we het fenomeen van schuim op het strand nabootsen. Chemische analyse (meten van nitraat- en fosfaat concentraties) wordt uitgevoerd op twee stalen, een natuurlijk staal en een sterk vervuild staal (verkregen door toevoeging van chemische meststoffen die we gebruiken in de tuin). Dit alles draagt bij tot het bewust maken van het publiek rond de impact op het aquatisch milieu van nutriënten gebruikt bij humane toepassingen.
    IMG 2964

    IMG 2966

  3. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar.

    Download (PDF) hier!

 

 

 

 

adrinord vito PML greenwich

VLIZ.

nausicaa

cemare logo NIOZ2 

Part-financed by ERDF through the Interreg IV A 2 Seas Programme “Investing in your Future”
INTERREG IVa 2Seas Project

 “The document reflects the author's views. The INTERREG IVA 2 Seas Programme Authorities are not liable for any use that may be made of the information contained therein.”

Website developed and maintained by VLIZ

Subscribe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. to receive the ISECA newsletter by email