Nieuwe regels voor wegwerpplastic moet plastic in zee reduceren

single use plastics directive
Brian Yurasits | Unsplash

De Europese richtlijn die zogenaamde ‘single use plastics’ verbiedt – ook wel SUP-richtlijn genoemd – is vanaf 3 juli 2021 in werking getreden. In alle Europese lidstaten mogen winkels en horeca geen plastic wegwerpbekers, bestek, borden, rietjes en roerstaafjes meer verkopen. Voor producten zoals ballonnen en ballonstokjes, sigarettenpeuken en hygiëneproducten (plastic wattenstaafjes, vochtige doekjes, maandverbanden en tampons) moeten campagnes en logo’s consumenten bewust maken om deze producten niet in de natuur achter te laten. Hiermee worden de tien meest gevonden soorten afval op de stranden aangepakt.

De nieuwe SUP-richtlijn heeft betrekking op alle types kunststof en maakt geen onderscheid tussen op aardolie gebaseerde, bio-gebaseerde of bio-afbreekbare kunststoffen.

De dienst marien milieu van de federale overheidsdienst Leefmilieu lanceerde alvast een bewustmakingscampagne rond afval in zee: wat moeten dieren ermee?  


Video afval in zee
FOD Leefmilieu

Zoek je nog een alternatief voor jouw koffie-on-the-go? Voor 8,80 euro schaf je jezelf een VLIZ-koffiemok aan uit de Sea&Science-collectie, ten voordele van de VLIZ-filantropiewerking De Zee als Goed Doel. Beschikbaar in twee modellen.


VLIZ koffiemok
VLIZ

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!