Dag van de Wetenschap: Santé Zee. Het programma

Dag van de Wetenschap 2023: Santé Zee
VLIZ

Ben je geïnteresseerd in zeeonderzoek of wil je eens rondneuzen op een onderzoeksschip? Zak dan op 26 november – Dag van de Wetenschap – af naar het Marien Station Oostende van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Wetenschappers zetten de gezondheid van de oceaan en de link met het menselijke lichaam in de kijker. Via een parcours van diverse interactieve standen kom je meer te weten over onder ander de opwarming en de verzuring van de oceaan, (storende) geluiden onder water en de herkomst van de typische geur van de zee. Maar er is meer! Laat je kinderen zelf hun 'eetbaar water' maken. Ontsnap met je gezin uit de Escape Room rond klimaat. Leer alles over het reilen en zeilen aan boord van een onderzoeksschip. Of woon een van onze lezingen bij. Voor ieder wat wils!

Zee en gezondheid gaan hand in hand. Een gezonde oceaan is cruciaal voor onze planeet Aarde. Denk maar aan de opwarming en verzuring van de oceaan door klimaatverandering. Of aan storende geluiden onder water door menselijke activiteiten op zee. Ook heeft de zee een belangrijke invloed op onze eigen gezondheid. Wist je dat de zee een positieve invloed heeft op ons mentaal welzijn? Of dat de typische geur van de zee afkomstig is van algen en mogelijk een remedie vormt tegen heel wat kwaaltjes.

Het programma

  • Fit-o-meter: van onderwatergeluid tot gezonde zeelucht

Volg op de Dag van de Wetenschap onze fit-o-meter en ondervind deze en veel meer wetenschappelijke weetjes aan den lijve. Op elk van de standen ontdek je een link tussen een lichaamsdeel, de oceaan en de (menselijke) gezondheid. De standen staan verspreid over het Marien Station Oostende.

  • PlaneetZee Kinderworkshop ‘Eetbaar water’ (VOLZET)

Ben je tussen de 8 en 14 jaar en hou je van verrassende experimenten? Wat dacht je van eetbaar water? Ja, je leest het goed: water dat je kunt eten! We toveren vloeistof om tot smakelijke hapjes, omhuld door een zeewierlaagje. Misschien veranderen we zelfs jouw favoriete drankje in een snack. Benieuwd? Meld je snel aan, want de workshop is beperkt tot maximum 15 personen. De workshop begint loopt van 10u30 tot 12u.

  • Escape Room Klimaat

Je kennis over het klimaat heeft je in de klauwen van de fossiele brandstofmaffia gebracht. Opgesloten in een kamer waar de zuurstof schaars wordt, tikken de minuten weg. Met nog maar één uur te gaan, is het aan jou en je mede-experts om je weg naar buiten te puzzelen. Raadsels en wetenschappelijke experimenten staan tussen jou en je vrijheid. Goede communicatie is essentieel. Ben je 14 jaar of ouder? Bewijs dan dat teamwerk en scherpe denkvaardigheden je kunnen redden van deze ondergang. Durf jij de uitdaging aan?

De escape room duurt 1 uur. Je kunt komen spelen om 13u en 15u. De minimumleeftijd is 14 jaar. Maximaal 15 deelnemers per tijdslot. De escape room is gratis, maar inschrijven is vereist (Inschrijvingslink 13u | Inschrijvingslink 15u). Georganiseerd door Planeet Zee, de educatieve werking van het VLIZ.

  • Lezingen

Niet alleen speelt een vitale oceaan een centrale rol in het behoud van onze aarde, maar ze draagt ook bij aan onze eigen gezondheid. Sluit je aan bij onze reeks lezingen, waar experts dieper duiken in het samenspel van de oceaan en gezondheid, variërend van klimaatverandering en zeewierconsumptie tot 17de eeuwse quarantainepolitiek. Ontdek de zee zoals je haar nog nooit hebt ervaren!

     11:30 - 12:00 De vroegmoderne lockdown: quarantaine aan zee in de achttiende eeuw – Stan Pannier (VLIZ)

     13:30 - 14:10 Boekvoorstelling ‘De Onbekende Zee’ – Prof. dr. Jan Mees (VLIZ) SESSIE 1

     14:15 - 15:00 Boekvoorstelling ‘De Onbekende Zee’ – Prof. dr. Jan Mees (VLIZ) SESSIE 2

     15:00 - 15:30 Zeewier langs de Belgische kust, de oplossing voor uw problemen - Prof. dr. Olivier De Clerck (Ugent)

     16:00 - 16:30 Oceaan in een veranderd klimaat. Sputterende motor of blijvende bondgenoot? - dr. Jan Seys (VLIZ)

Meer info over elk van de lezingen vind je op de VLIZ-website.

  • Ga aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin

Heb je er altijd al van gedroomd om aan boord te gaan van een echt onderzoeksschip? Dit is jouw kans. Scheep op zondag 26 november in en kom alles te weten over het reilen en zeilen aan boord van een schip in dienst van de wetenschap. De bemannning leidt je onder andere rond op de brug, in de machinekamer en in de kombuis. In samenwerking met Vloot dab/Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).

Meer over het programma van Santé Zee

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!