IMIS

Publications | Institutes | Persons | Datasets | Projects | Maps
[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Aan tafel met Piet Heyn: Kostelijke en originele scheepsmaaltijden uit verleden en heden
van der Lee, J. (1995). Aan tafel met Piet Heyn: Kostelijke en originele scheepsmaaltijden uit verleden en heden. Tirion: Baarn. ISBN 90-5121-585-1. 96 pp.

Available in  Author 
    VLIZ: Biological Resources RES.62 [105578]

Author  Top 
  • van der Lee, J.

Abstract
    Dit originele en bijzonder interessante kookbock staat boordevol receptuur, culinaire anekdotes en scheepsverhalen. Wat werd aan boord van de oude zeilschepen verorberd? Wat werd er aan proviand meegenomen? Hoe werd het bewaard en waar werd opnieuw proviand ingeslagen? Hoe trachtte men de bemanning gezond te houden en lukte dat ook? De receptuur in deze uitgave varieert van oude recepten (waaronder ook marmelade en zuurkool tegen scheurbuik) en recepten met conserveringstechnieken (zelf roken, inleggen, etc.) tot gerechten die vandaag de dag populair zijn bij de marine, zoals rijsttafels en gerechten als captain's dinner en raasdonders met spek. Daarnaast is er informatie over hetgeen aan boord werd gedronken en hoe groot de invloed was van de door de schepen meegebrachte of gesmokkelde dranken. De receptuur varieert van ouderwetse dranken, recepten met alcoholica als madeira, port, etc. tot zaken die met koffie, thee en chocolade te maken hebben. Alle receptuur is zo samengesteld dat iedereen, hetzij in de keuken, hetzij aan boord, 'maritiem' uit de voeten kan.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Author