Nieuws

Testerep magazine

Spetterend doeboek ‘Wild van water’

24/04/2024 - 14:30
Als je wild van water bent, dan is dit spetterende doeboek voor jou. Auteurs Ines Tavernier en Binke D’Haese van VLIZ willen zo een antwoord bieden op de vele ‘waarom-vragen’ door kinderen. Ga thuis aan de slag en experimenteer er op los!
De zee vroeger Testerep magazine

De zee op je huid

28/02/2024 - 16:09
Testerep magazine verkent de historische en hedendaagse betekenis van zee-tattoos. Traditioneel symboliseren ze voor vissers hun identiteit en verbondenheid met de zee. Nu omarmen ook surfers, redders en zee-onderzoekers deze traditie. Verhalen van liefde, verlies en avontuur, van Tattoo Bertje tot moderne tattookunst, onthullen de diepe band tussen mens en zee.
Testerep magazine Biodiversiteit

Grote Schelpenteldag 2024 zoomt in op exoten

15/02/2024 - 12:11
Hetty Helsmoortel, notoir wetenschapswatcher, is meter van de Grote Schelpenteldag 2024. Ze roept op om massaal deel te nemen op zaterdag 23 maart. Tijdens de 7 de editie leggen we de onderzoeksfocus op exoten, schelpen die met de hulp van de mens vanuit verre oorden op onze stranden belanden.
Zee & gezondheid Testerep magazine

Plastic hoopt zich op in bodem en op oevers van riviermondingen

25/01/2024 - 11:32
Plastic deeltjes vinden we ondertussen overal! Ook in onze kustwateren, zeehavens en estuaria blijken ze alomtegenwoordig. In tegenstelling tot wat algemeen gedacht, blijken onze laaglandrivieren echter geen bron voor plastic naar de open zee, maar zijn het veeleer bezinkplaatsen. Het grotere zwerfvuil, maar vooral de microplastics stapelen er zich op in de bodem en op de oevers. Met enkele zeer...
Testerep magazine Klimaat

Klimaat(uit)schuivers in de Noordzee

31/10/2023 - 12:48
Tijdens de laatste 100 jaar steeg de oppervlaktetemperatuur van de oceaan elke 10 jaar met 0,13°C. Vooral sinds de jaren 70 gaat het hard. Ook in de diepere waterlagen is opwarming ondertussen merkbaar. In de ondiepe Noordzee gaat het er nog iets heftiger aan toe: daar steeg de watertemperatuur met 0,3°C per decennium. Testerep magazine vroeg zich af hoe het is om een vis te zijn in deze steeds...
Testerep magazine

Wat je van meeuwen leren kan

27/09/2023 - 13:56
De ene meeuw is de andere niet. Meeuwen verschillen individueel sterk in hun persoonlijkheid, maar ook in hun leer- en denkvermogen. UGent-onderzoekers gaan na hoe die verschillen bij het verwerken van informatie ontstaan. En welke impact dat heeft op succes in hun verdere leven.
Testerep magazine Klimaat Biodiversiteit

'Santé Zee' zet gezondheid en de zee centraal

25/09/2023 - 10:29
Ben je geïnteresseerd in zeeonderzoek of wil je eens rondneuzen op een onderzoeksschip? Zak dan op 26 november af naar het Marien Station Oostende van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Op de Dag van de Wetenschap zetten wetenschappers de gezondheid van de oceaan en de link met het menselijke lichaam in de kijker.