Aankoop multitransducer echosounder door VLIZ

In januari 2016 werd door het Vlaams Instituut van de Zee (VLIZ) een unieke multitransducer echosounder aangekocht. Het toestel (SES-2000 Quattro) werd recent ontwikkeld door het Duitse technologiebedrijf Innomar en maakt gebruik van vier gesynchroniseerde transducers die toelaten om met zeer groot detail (dm tot cm resolutie), en ook in zeer ondiep water, de mariene ondergrond en hierin aanwezige archeologie driedimensioneel in kaart te brengen. Meer technische informatie over het toestel vindt u hier.

In mei 2015 werd een zeer succesvolle testmeting uitgevoerd met het toestel nabij Raversijde waarbij o.a. oude veenafgravingen uit de Romeinse tijd, thans begraven onder het strand, met een duizelingwekkend detail in beeld konden worden gebracht (zie ook nieuwsitem "3D onderzoek Raversijde" of download rechtstreeks het verslag hier).

De SES-2000 Quattro opent de weg naar baanbrekend marien archeologisch onderzoek en laat toe om Vlaanderen en België hierin internationaal op de kaart te zetten. Naar alle verwachting zal het toestel zal vanaf de zomer van 2016 inzetbaar zijn.