Links

Onderzoek in Europa

SASMAP  Europees onderzoeksproject (7e kaderprogramma, 2012-2015) gericht op nieuwe technieken voor het opsporen, inschatten, monitoren en beschermen van onderwater erfgoed.

SPLASHCOS  Grootschalig Europees (COST) onderzoeksnetwerk (2009-2013) met focus op onderwaterarcheologie en begraven paleo-landschappen.

ARCH-MANCHE  Europees (Interreg) onderzoeksproject (2011-2014) gewijd aan de rol van archeologie, kunst en marien erfgoed in kustbeheer en klimaatveranderingplanning.

ARROWS  Europees onderzoeksproject (7e kaderprogramma, 2012-2015) gericht op de ontwikkeling van autonome onderwater robotsystemen voor onderzoek van onderwater erfgoed.

ARCHAEOLOGICAL ATLAS OF THE 2 SEAS (ATLAS2SEAS)  Europees (Interreg) onderzoeksproject (2009-2012) gericht op de detectie, registratie en inventarisatie van maritiem erfgoed in het Kanaal en de zuidelijke Noordzee.

MANAGING CULTURAL HERITAGE UNDERWATER (MACHU)  Europees (Interreg) onderzoeksproject (2006-2009) met voornaamste focus op het beheer en de inventarisatie van maritiem erfgoed in het Kanaal en de zuidelijke Noordzee.

DOGGERLAND  Uniek Brits onderzoek naar het “verloren Doggerland”, een uitgestrekte landbrug tussen Engeland en het vasteland die langzaam verdronk door de opwarming na de laatste ijstijd.

SEABED PREHISTORY PROJECT  Brits onderzoek dat focust op het archeologisch potentieel van begraven paleolandschappen, met steun van de aggregaatindustrie.

BOULDNOR CLIFF  Belangrijke verzonken Mesolithische site voor de zuidkust van Engeland waar talloze artefacten (tot 8000 jaar oud) zijn bovengehaald.

YANGTZE HAVEN Uniek archeologisch onderzoek in de nieuwe Rotterdamse haven (Maasvlakte 2) waarbij sporen van prehistorische bewoning (9000 jaar oud) zijn aangetroffen.
Flyer

Rising Tides, Orkney  Onderzoek naar de impact van zeespiegelstijging op de prehistorische bewoning van de Orkney eilanden.

PAVLOPETRI  ’s Werelds oudste verzonken stad voor de zuidkust van Griekenland, als eerste volledig digitaal in beeld gebracht (3D).

Palaeolandscapes of the Thames Estuary  Onderzoek naar de begraven paleolandschappen van het Thames estuarium en hun mogelijke rol in prehistorische bewoning.

De Kogge  Unieke studie en conservatie van een middeleeuwse kogge (type goederenschip) die in 2002 werd gevonden tijdens graafwerken voor de Antwerpse haven.

 

Musea m.b.t marien en maritiem erfgoed

The Vasa Museum in Stockholm (Zweden)

The Mary Rose Museum (Verenigd Koninkrijk)

Vikingschipmuseum Roskilde (Denemarken)

The Baiheliang under water museum (China)

Museo Nacional de Arquelogía subacuática (Spanje)

The National Museum of Denmark (Denemarken)

Havenmuseum Rudkøbing (Denemarken)

Underwater Archaeology Centre, Isle of Wight (Verenigd Koninkrijk)

Museu Marítim de Barcelona (Spanje)

Museum Neustadt in Holstein (Duitsland)

Le Musée national de la Marine (Frankrijk)

Moesgaard Museum (Denemarken)