IMIS | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

IMIS

Publicaties | Instituten | Personen | Datasets | Projecten | Kaarten
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Faalgedrag van appartement op Belgische zeedijk
Smets, Y.; Goossens, E. (2009). Faalgedrag van appartement op Belgische zeedijk. Thesis. De Nayer Instituut: Sint-Katelijne-Waver. xiv, 91 pp.

Thesis info:

Beschikbaar in  Auteurs 
  VLIZ: Open Repository 220155 [ OMA ]
Documenttype: Doctoraat/Thesis/Eindwerk

Trefwoorden
  Apartment buildings
  Failure mechanisms
  Forces (mechanics) > Loads (forces) > Wave forces
  Overtopping
  Structures > Hydraulic structures > Coastal structures > Coast defences > Sea walls
  België, Belgische kust [Marine Regions]
  Marien/Kust

Auteurs  Top 
 • Smets, Y.
 • Goossens, E.

Abstract
  Door de klimaatsveranderingen zullen naar verwachting extreme weersomstandigheden, zoals zware regenval, stormen en droogtes, zich steeds vaker en heviger voordoen. In deze masterproef wordt er vanuit gegaan dat overstromingen aan de kust zullen optreden. De overstroming zal voorkomen als overtopping van de dijk. De gevolgen en invloeden hiervan dienen bekeken te worden. Wanneer water met een hoge snelheid over de kruin stroomt, is het natuurlijk van belang dat er geen personen gewond geraken en er zo weinig mogelijk materiële schade toegebracht wordt.

  Om de gevolgen van stromend water op een constructie te achterhalen, dienen de golfkarakteristieken zoals de watersnelheid en -hoogte aan de helling aan zeezijde gekend te zijn. Aan de hand van deze gegevens worden dezelfde parameters op de kruin van de dijk bepaald. Deze variabelen bepalen de uiteindelijke inwerkende kracht op een gebouw. Natuurlijk zal er voor elke andere golfconditie andere krachten met een verschillend aangrijpingspunt optreden.

  Om de veiligheid van personen te garanderen, moet ervoor gezorgd worden dat deze kracht geen constructieve elementen beschadigt. De zwakste elementen van een gebouw, namelijk de ramen en deuren, zullen het eerst begeven. Het water dringt het gebouw binnen en brengt schade toe. Bij nog grotere krachten kan de stabiliteit van het gebouw in het gedrang komen. Aan de hand van formules uit de klassieke sterkteleer kan het bezwijkmoment van een kolom in de gevel bepaald worden. Aan dit bezwijkmoment worden dan de overeenkomstige watersnelheden gekoppeld aan de waterdieptes.

  Uit de vergelijking van de aangrijpende waterkrachten en de sterkte van de constructie volgt dat, een storm die eens in de duizend jaar optreedt, geen invloed heeft op de stabiliteit.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs