WoRMS-editors

laborant kijkt door microscoop

WoRMS, de Wereldlijst van Mariene Soorten, is dé referentielijst van alle leven in de oceaan. Meer dan 200 editors werken wereldwijd aan deze lijst, elk met hun expertise binnen een taxonomische groep, en dit op vrijwillige basis. De wereldlijst aanvullen en corrigeren vergt een enorme inspanning. Via donaties slagen we er jaarlijks in om WoRMS-editors extra onderzoekspotentieel te bieden dankzij beurzen ter waarde van 500 euro.

Doneer om de WoRMS-editors te steunen bij het vervolledigen van de Wereldlijst van Mariene Soorten

WoRMS, World Register of Marine Species, streeft naar het omvatten van alle soorten die beschreven werden sinds het pionierswerk van Carl Linnaeus en wordt continu geüpdatet en verbeterd door een groep van taxonomische experten, ‘de editors’.

De wereldlijst aanvullen en corrigeren vergt een enorme inspanning en is afhankelijk van de expertise en tijd van de editors. Het is bovendien een race tegen de klok, in een veranderende oceaan - door opwarming, vervuiling en verzuring - waar soorten dreigen uit te sterven alvorens ze ontdekt worden.

Onze bijdrage: het uitreiken van WoRMS-editors beurzen t.w.v. 500 EUR. Deze beurs helpt de editors bij het het opvullen van hiaten in de lijst, het uitbreiden van de inhoud en verbeteren van de kwaliteit van taxonomische database, de verificatie van taxonomische informatie, en de aankoop van wetenschappelijke publicaties.

Uw gift dient om dit werk van de WoRMS-editors mogelijk te maken en dus om de WoRMS-databank te vervolledigen. Doneren kan via de webshop of door over te schrijven naar het filantropierekeningnummer van het Vlaams Instituut voor de Zee: BE70 0017 1687 3425 met de vermelding Gift voor WoRMS-editors. Giften vanaf 40 EUR per jaar zijn fiscaal aftrekbaar. Wens je te sponsoren? Dat kan! Neem contact op met filantropie@vliz.be en we bekijken samen de mogelijkheden.

Een overzicht van alle WoRMS-activiteiten leest u op de WoRMS-website.

World Register of Marine Species
WoRMS-editors beurzen 2019 - 2022

In de afgelopen vier jaar ontvingen 17 taxonomische experten financiële steun via De Zee als Goed Doel. Deze editors zijn wereldwijd actief.  Beurzen zijn toegekend aan Europese wetenschappers, maar evengoed aan experten in Argentinië, Brazilië, India en Australië, want de oceaan kent geen grenzen. Details over hoe zij gebruik maakten van de WoRMS-editors beurs is te lezen op de WoRMS-website (Engelstalig) of in de Jaarverslagen voor Schenkers. Ook in 2023 bieden we taxonomen via een beurs de kans om ondersteuning te krijgen bij het vervolledigen van de lijst van mariene soorten. De call for proposals voor editorsbeurzen wordt uitgestuurd vanuit de WoRMS-stuurgroep.