Onderzoeksvaartuigen

Het VLIZ heeft twee schepen die kunnen worden ingezet in het Belgische deel van de Noordzee, getijdengebieden en rivieren. De RV Simon Stevin is een 36 meter lang oceanografisch onderzoeksschip en de RIB Zeekat is een 6,2 meter lange boot geschikt voor nearshore onderzoek. Daarnaast verwelkomt het VLIZ in 2024 een nieuwe werkboot, complementair aan de RV Simon Stevin en de RIB Zeekat. Alle schepen kunnen worden aangevraagd via jaarlijkse oproepen.

Multidisciplinair kustonderzoeksschip Simon Stevin 


De RV Simon Stevin (bouwjaar 2012, kosten 11,5 miljoen euro) zal worden gebruikt voor oceanografisch kustonderzoek en het opleiden van studenten mariene en maritieme studies. Daarnaast test het schip ook nieuwe technologieën. Het schip vaart onder Belgische vlag en is geregistreerd in Oostende. Tien wetenschappers kunnen inschepen voor dag- of meerdaagse tochten. Tot twintig personen kunnen inschepen op educatieve reizen. Een samenwerkingsovereenkomst tussen VLOOT dab en het VLIZ verzekert de wetenschappelijke werking van de RV Simon Stevin. VLOOT dab zorgt als eigenaar van het onderzoeksschip voor de bemanning, het technisch onderhoud en draagt alle werkingskosten. De VLIZ is verantwoordelijk voor het wetenschappelijk programma en beheert de wetenschappelijke uitrusting van de RV Simon Stevin. Alle kenmerken van het schip zijn terug te vinden in deze technische fiche.

Het datasysteem MIDAS (Marine Information and Data Acquisition System) registreert onderweg allerlei soorten gegevens, van navigatie en meteorologische tot oceanografische gegevens. Daarnaast registreren wetenschappers hun onderzoeksactiviteiten met dit systeem. Alle gegevens worden opgeslagen in een database

Vaarschema Simon Stevin

Aanvragen scheepstijd

 

Simon Stevin

RIB Zeekat

De Zeekat (bouwjaar 2017, kostprijs 120 000€) is 6,2 m lang en 2,6 m breed. De Zeekat kan worden ingezet op het Belgisch deel van de Noordzee en getijdegebonden rivieren en estuaria en wordt meestal te water gelaten vanop een boothelling. De geringe diepgang (1m) van de boot laat toe om stalen te nemen in ondiepe zones en de verstevigde kiel biedt de mogelijkheid om de boot op getijdenbanken aan de grond te laten lopen. De Zeekat kan maximaal zes personen meenemen aan boord waaronder één schipper. Het VLIZ voorziet de schipper en staat in voor het transport van de Zeekat. 

Werkboot

VLIZ laat momenteel een nieuwe werkboot bouwen bij Stormer Marine (kostprijs ongeveer 600 000€). Deze boot, op te leveren begin 2024, zal 11 m lang en 3.7 m breed zijn. De werkboot zal uitgerust zijn met een moonpool en een A-frame tot 500 kg. Tot 4 wetenschappers kunnen comfortabel onderzoek uitvoeren aan boord tijdens dagtochten. Deze werkboot is bedoeld voor voor kustnabij onderzoek, gezien zijn geringe diepgang van ongeveer 1 meter.