Naast de vele interne, lokale en nationale ontmoetingsmomenten, vormde de InnovOcean Campus ook het decor voor diverse internationale bijeenkomsten.
Tussen 6 en 9 november 2023 zakten meer dan honderd klimaatwetenschappers van over de hele wereld – actief in de oceaankoolstofgemeenschap – af naar Oostende. Zij evalueerden er de status van de 'Surface Ocean Carbon Value Chain' (de 'Waardeketen voor Oceaankoolstof’). Deze goed gecoördineerde reeks van acties omhelst het verzamelen, het bundelen en analyseren van gegevens in de oceaan tot het informeren van beleidsmakers over hoeveel koolstof de oceaan absorbeert. Doel van de meeting was om de structuur, het proces en de daaruit voortvloeiende levering van kritieke informatie naar beleidsmakers te verbeteren. In de toekomst zal dat gebeuren via het Global Ocean Observing System (GOOS), dat routinematig de vereiste informatie doorsluist. Als uitkomst van de workshop publiceerden de +100 oceaanexperts en belanghebbenden de ‘Ostend Declaration’. Hierin roepen ze op tot gecoördineerde internationale en intergouvernementele inspanningen om een robuust, veerkrachtig en duurzaam koolstofobservatiesysteem te creëren voor het oceaanoppervlak.
De deelnemers aan de workshop zijn actief in The Global Carbon Budget, SOCAT, SocoNet, IOCCP, ICOS-Ocean Thematic Centre, NOAA, het KADI-project en het George-project. Meer info op https://www.icos-otc.org/node/223.
In 2023 was het 300 jaar geleden dat de Generale Indische Compagnie, beter bekend als de Oostendse Compagnie (1723-1731), het daglicht zag. Vanuit Oostende voeren schepen naar India en China wat de Oostendse haven tijdelijk tot centrum maakte van de overzeese handelsexpansie van onze gewesten in de 18de eeuw. Naar aanleiding van de 300ste verjaardag, organiseerden het VLIZ en de Koninklijke Belgische Marine Academie op 23 en 24 november een internationale wetenschappelijke conferentie op de InnovOcean Campus. Het doel van deze conferentie was om een aantal nog onbekende aspecten te belichten, maar ook om nieuw licht te werpen op de kennis rond dit thema. Voorafgaand aan de conferentie vond op dinsdag 21 november een publieksavond plaats. De 120 deelnemers kwamen er alles te weten over de impact van deze gedurfde handelsorganisatie, zowel vanuit een lokaal als globaal perspectief.
Het VLIZ organiseerde, in samenwerking met het Instituut voor Natuurwetenschappen, van 16 tot 20 oktober 2023 ook de 34ste jaarlijkse bijeenkomst van de International Research Ship Operators (IRSO). Het IRSO-forum verenigt uitbaters van onderzoeksschepen, zijnde 49 organisaties uit 30 landen. Samen beheren ze meer dan 100 van 's werelds meest toonaangevende schepen voor zeewetenschappelijk onderzoek. 129 deelnemers woonden de bijeenkomst in Brugge bij. Doel van de meeting was om informatie te delen en problemen van gemeenschappelijk belang op te lossen. Een betere ondersteuning van het onderzoek door inspanningen van de mariene wetenschappelijke gemeenschap op zee stond daarbij steeds centraal. Een bezoek aan de onderzoeksschepen RV Belgica en RV Simon Stevin mocht niet ontbreken als onderdeel van het programma. Voor deze gelegenheid lagen beide schepen op vrijdag 20 oktober aangemeerd in de Marinebasis van Zeebrugge.