IMIS

Publicaties | Instituten | Personen | Datasets | Projecten | Kaarten
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Determination of the ammonia content of fish as an objective quality assessment method
Vyncke, W. (1970). Determination of the ammonia content of fish as an objective quality assessment method. Mededel. Fac. landb. wet. Rijksuniv. Gent 35(4): 1033-1046
In: Mededelingen van de Faculteit Landbouwwetenschappen. Rijksuniversiteit Gent. Faculteit Landbouwwetenschappen: Gent. ISSN 0368-9697, meer

Beschikbaar in  Auteur 

Trefwoorden
    Chemical compounds > Nitrogen compounds > Ammonia
    Fauna > Aquatic organisms > Aquatic animals > Fish
    Marien/Kust

Auteur  Top 

Abstract
    Om de waarde van de ammoniakdosering voor de objektieve kwaliteitsbepaling van visserijprodukten na te gaan werd een reeks bewaarproeven op kabeljauw (Gadus morhua L) , rode zeebaars (Sebastes marinus L) , schol (Pleuronectes platessa L), haring (Clupea harengus L), doornhaai (Squalus acanthias L), hondshaai (Scyllioshinus canicula L), Noorse kreeft (Nephrops norvegicus L) en garnalen (Crangon vulgaris Fabr.) uitgevoerd. Naast ammoniak werden de totale vluchtige basische stifstof (TVB) en het trimethylamine (TMA) bepaald.Uit de proeven is gebleken dat de waarde van de methode bij beenvissen beperkt is. Bij kabeljauw, rode zeebaars en haring vertonen de ammoniak- gehalten gedurende het bewaren van de vis weinig verschil en komen niet overeen met de organoleptische keuring. Alleen bij schol wordt een goede overeenkomst genoteerd, maar zelfs in dit geval geeft de TVB-bepaling een nog beter beeld van het kwaliteitsverloop. Bij kraakbeenvissen is de ammoniakbepaling echter waardevol en komt goed met de organoleptische keuring overeen.Voor schaaldieren tenslotte heeft de ammoniakdosering praktisch dezelfde waarde als de TVB-bepaling, en is dan ook een alternatieve methode voor deze laatste test.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteur