IMIS | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

IMIS

Publicaties | Instituten | Personen | Datasets | Projecten | Kaarten
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Invloedsfactoren op de ligging van de top van de sliblaag in het CDNB: deelrapport 2. Analyse periode 1999-2011
Dujardin, A.; Vanlede, J.; Van Hoestenberghe, T.; Verwaest, T.; Mostaert, F. (2016). Invloedsfactoren op de ligging van de top van de sliblaag in het CDNB: deelrapport 2. Analyse periode 1999-2011. versie 5.0. WL Rapporten, 00_078. Waterbouwkundig Laboratorium/Antea Group: Antwerpen. XII, 104 + 43 p. bijlagen pp.
Deel van: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , meer

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Projectrapport

Trefwoorden
  Hydraulics and sediment > Hydrodynamics > Current velocities  and patterns
  Hydraulics and sediment > Hydrodynamics > River flow
  Hydraulics and sediment > Hydrodynamics > Tides
  Hydraulics and sediment > Hydrodynamics > Waves 
  Hydraulics and sediment > Sediment > Cohesive sediment
  Literature and desktop study
  Nautical bottom
  ANE, België, Brugge, Haven van Zeebrugge [Marine Regions]
  Marien/Kust
Author keywords
  Topslib

Contactgegevens

Opdrachtgever: Vlaamse overheid; Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken; Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken; Departement Mobiliteit en Openbare Werken; Afdeling Maritieme Toegang, meer


Auteurs  Top 
 • Dujardin, A., meer
 • Vanlede, J., meer
 • Van Hoestenberghe, T., meer

Abstract
  De haven van Zeebrugge wordt gekenmerkt door het voorkomen van een vloeibare sliblaag. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze sliblaag tot op zekere diepte doorvaarbaar is. In Zeebrugge wordt deze grens, de nautische bodem, sinds 2005 op het densiteitsniveau 1,20kg/dm3 vastgelegd (voorheen 1,15 kg/dm3). De 210kHz-reflector wordt als de top van de sliblaag beschouwd (topslib). Dit rapport beschrijft het onderzoek naar mogelijke invloedsfactoren op de ligging van zowel topslib als van de nautische bodem. Een beter begrip van deze factoren kan toelaten om maatregelen te treffen tegen de aanslibbing en om de baggerinspanningen te optimaliseren.

  Voor geen van de onderzochte invloedsfactoren (zoetwater aanvoer, wind, golven en sediment concentratie op zee) kon een sterke correlatie worden teruggevonden met de ligging en natuurlijke aangroei van de sliblaag over de periode 1999- 2011. De onderzochte invloedsfactoren vertonen immers een sterke seizoenale co-variatie, waardoor het moeilijk is de invloedsfactoren op een statistisch zinvolle manier van elkaar te scheiden.

  Op basis van de data-analyse wordt een onderbouwde hypothese naar voor geschoven dat seizoenaal variërende sedimenteigenschappen (vlokgrootte, valsnelheid, consolidatie gedrag) een belangrijke invloedsfactor kunnen zijn op de ligging en de natuurlijke evolutie van de top van de sliblaag en van de nautische bodem.


Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs