Nieuws

Testerep magazine Klimaat Biodiversiteit

'Santé Zee' zet gezondheid en de zee centraal

25/09/2023 - 10:29
Ben je geïnteresseerd in zeeonderzoek of wil je eens rondneuzen op een onderzoeksschip? Zak dan op 26 november af naar het Marien Station Oostende van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Op de Dag van de Wetenschap zetten wetenschappers de gezondheid van de oceaan en de link met het menselijke lichaam in de kijker.
Testerep magazine Klimaat

Onderzoek naar uitwisseling broeikasgassen in noordpoolgebied

11/08/2023 - 14:36
Een team van vijf Belgische wetenschappers vertrok begin augustus aan boord van het Belgische onderzoeksschip RV Belgica. Vanuit Narsarsuaq, een klein dorpje in het zuiden van Groenland, voeren ze de Tunulliarfik Fjord af richting de kust. Ze bestudeerden de uitwisseling van broeikasgassen in de fjord en de invloed van het smeltwater van gletsjers op deze processen. Benieuwd naar wat dit precies...
Testerep magazine Klimaat Biodiversiteit

Kwallen aan zee, wat moeten we ermee?

27/06/2023 - 14:29
Kwallen. In de maanden mei en juni spoelden ze in grote aantallen als slijmerige snottebellen aan op het strand. Maar hoe zit het met de soorten die bij ons voorkomen? Netelen die? En waarom zijn kwallen soms heel talrijk en soms helemaal niet? Zijn het er over de jaren heen niet alsmaar meer? Testerep magazine zocht het uit.
Klimaat

De uitdagingen en kansen van mariene koolstofboekhouding in de Noordzee

11/01/2023 - 16:23
De nieuwste beleidsinformerende nota van het VLIZ belicht het concept van koolstofboekhouding of ‘carbon accounting’ binnen de mariene context. Wat zijn de voornaamste uitdagingen en opportuniteiten? Wat is het mogelijke klimatologisch belang van sedimentgebonden organisch koolstof in ondiepe zeeën, zoals de Noordzee? Welke rol kan het Oceans Netwerk van het Integrated Carbon Observation System...
Klimaat

‘Blauw gebouw’ InnovOcean Campus ingehuldigd

07/12/2022 - 15:08
Op maandag 5 december was het zover. ILVO, het VLIZ en zijn partners namen officieel hun intrek in de gloednieuwe InnovOcean Campus, aan de Jacobsenstraat 1 te Oostende. De inhuldiging, in het bijzijn van Hilde Crevits, Vlaams viceminister-president en minister van Visserij, werd bijgewoond door meer dan honderd prominenten en stafmedewerkers.
Klimaat

Gevaarlijke golven op de Noordzee?

29/11/2022 - 11:12
In een nieuwe beleidsinformerende nota van het VLIZ wordt bekeken of verwoestende monstergolven en tsunami’s kunnen voorkomen op de Belgische Noordzee.