Vorige maand voerde het onbemande vaartuig USV Gobelijn de allereerste onbemande meerdaagse campagne uit in het Belgisch deel van de Noordzee. Deze missie, die tot stand kwam dankzij een productieve en open samenwerking met de FOD Mobiliteit en Vervoer, het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer (GNA), Maritime Robotics en de RV Simon Stevin, is een belangrijke mijlpaal in de evolutie van de onbemande vaart België.
De USV Gobelijn in het Oostendse Visserijdok (VLIZ)
Op 8 mei zette het onbemande vaartuig USV Gobelijn vanuit de haven van Oostende koers richting het Oostdyck ankergebied voor een meerdaagse campagne. De opdracht van de USV Gobelijn bestond erin om de breukvlakken in de zeebodem in kaart te brengen met behulp van een akoestisch instrument. Met de verzamelde informatie kunnen onderzoekers een inschatting maken van de invloed van dergelijke breuken in de ondergrond op de installatie van nieuwe windparken in het Belgische deel van de Noordzee. Dit onderzoekt kadert binnen het Clay Tectonics project, een samenwerking tussen VLIZ, Universiteit Gent (RCMG) en Vrije Universiteit Brussel (OWI-lab) en gefinancierd door VLAIO via De Blauwe Cluster.
Wat deze missie zo uniek maakt, is dat het de allereerste keer was dat een onbemand vaartuig ’s nachts opereerde in Belgisch wateren. Tot voor kort werden enkel vergunningen voor onbemande vaarten tussen zonsopkomst en zonsondergang uitgegeven. Dankzij een intense samenwerking tussen de FOD Mobiliteit en Vervoer, Agentschap MDK (o.a. het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum Oostende (MRCC) en de scheepvaartbegeleiding) en het VLIZ werd deze standaard verlegd en kunnen vaartuigen nu ook gedurende de nacht opereren, mits inachtneming van bepaalde voorzorgsmaatregelen. En dat heeft zo zijn voordelen: het vaartuig kan blijven werken tijdens de donkere uren en bovendien is de operatie energiezuiniger en sneller omdat het vaartuig niet dagelijks heen en terug dient te varen.
USV Gobelijn, bestuurd vanuit een controlecentrum aan land, voerde deze missie uit met ondersteuning van het onderzoeksschip Simon Stevin. Terwijl de compacte USV met grote precisie en wendbaarheid de meetlijnen van het onderzoeksgebied afliep, voerde het onderzoeksschip complementaire taken uit zoals het nemen van sedimentkernen uit de zeebodem. Operaties zoals deze zijn een gamechanger in het zeewetenschappelijke onderzoek en leiden onder andere tot een hogere efficiënte in de inzet van personeel, middelen en tijd. Er zullen nog missies volgen en op termijn wil het VLIZ onbemand kunnen varen zonder een steunschip in de buurt.