IMIS | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

IMIS

Publicaties | Instituten | Personen | Datasets | Projecten | Kaarten
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Evaluatie van de milieu-impact van WArrelnet- en boomKOrvisserij op het Belgisch deel van de Noordzee (WAKO). Eindrapport
Depestele, J.; Courtens, W.; Degraer, S.; Derous, S.; Haelters, J.; Hostens, K.; Moulaert, I.; Polet, H.; Rabaut, M.; Stienen, E.; Vincx, M. (2008). Evaluatie van de milieu-impact van WArrelnet- en boomKOrvisserij op het Belgisch deel van de Noordzee (WAKO). Eindrapport. ILVO Visserij: Oostende. 185 pp.
Cover

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Eindrapport

Trefwoorden
  Anthropogenic effects
  Aquatic communities > Benthos
  Aquatic organisms > Marine organisms > Aquatic birds > Marine birds
  Aquatic organisms > Marine organisms > Aquatic mammals > Marine mammals
  Beam trawlers
  Environmental impact
  Fisheries management
  ANE, België, Belgisch Continentaal Plat (BCP) [Marine Regions]; ANE, België, Belgische kust [Marine Regions]
  Marien/Kust

Project Top | Auteurs 
 • Evaluatie van de Warrelnet- en boomKOrvisserij op het Belgisch Continentaal Plat, meer

Auteurs  Top 

Abstract
  Binnen het project WAKO werd een eerste aanzet gegeven om de huidige kennis en de hiaten in die kennis over de milieu-impact van warrelnet- en boomkorvisserij in kaart te brengen voor het Belgische deel van de Noordzee. De aandacht is gericht op drie ecosysteem componenten, namelijk benthische invertebraten, zeevogels en zeezoogdieren. De doelstelling van het project WAKO bestaat uit drie fasen: (1) compilatie & analyse van beschikbare data op het Belgisch deel van de Noordzee over de effecten van warrelnet- en boomkorvisserij; (2) huidige algemene, wetenschappelijke kennis over de impact van boomkor- en warrelnetvisserij en (3) evaluatie van de directe effecten van boomkor- en warrelnetvisserij op drie ecosysteemcomponenten, namelijk benthos, zeezoogdieren en zeevogels, identificatie van de hiaten en ontwikkeling van een geschikte methodologie om integraal de milieu-impact van visserijtechnieken te evalueren.WAKO geeft aan dat de directe, korte-termijneffecten van warrelnet- en boomkorvisserij duidelijk gericht zijn op verschillende ecosysteem componenten. Parallellen met analoge wetenschappelijk studies laten een eerste evaluatie van de effecten toe, maar er is voorlopig echter een aanzienlijk tekort aan kwantitatieve gegevens (zowel impactgerelateerde gegevens als data van de visserijinspanning en -verspreiding) om gerichte, beleidsondersteunende conclusies te trekken voor marien beheer.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs